Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru ponovo plove

rssBookmark and Share

Vlasinsko jezero 19.08.2020. Miljana Nikolić, RTS

Vlasinsko jezero poznato je po plutajućim ostrvima. Jedno od većih - Mobi Dik, odvojilo se od obale na koju se nasukalo pre četiri godine.

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru ponovo plove

Mobi Dik ponovo pliva. Ostavio je na obali, uz plažu, samo deo za sobom, kada ga je oluja pokrenula. Rastinje na ostrvu pokidalo je električne kablove Vlasinske elektrane, koja je ostala bez struje.

Porodica Đorđević je tada bila u kućici, na splavu.

"Vetar je krenuo jako da duva, i u jednom momentu kroz prozor gledamo da li plovimo ili plovi ostrvo, pogledamo, ono se skroz odvojilo i lagano ide, za nekih 40 minuta je stiglo do druge obale", kaže Slavica Đođević iz Vranja.

Kretao se Mobi Dik jezerom, doplivao do susedne obale, vodene struje su ga dovele do drugog zaliva. U pokretu, zahvatio je i strujne kablove.

"Bandera, jedna trećina je skoro u vodi, došlo je do toga što niko nije mogao da pretpostavi, da su grane maljave breze povukle i upetljale te kablove. Trenutno smo na terenu sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije koji vrše stručni nadzor i sa ekipom Vlasinskih elektrana da vidimo kako da rešimo problem", kaže Novica Stanković, rukovodilac službe Čuvara prirode.

Samo ploveće ostrvo nalazi se u drugom stepenu zaštite i strogo je zabranjeno menjanje oblika, smanjivanje ostrva i bilo kakva aktivnost, kaže Stanković i dodaje da se nada dobrom rešenju. 

Maljava breza, zaštićena vrsta koja raste na plutajućem ostrvu, dostigla je visinu od deset metara. I ostrvo je pod zaštitom. Procenjeno je da se i dalje kreće.

"Mobi Dik površine je oko 2,5 hektara, karakteristično je po tome što raste maljava breza, gorka detelina, mesožderka ili rosulja", kaže Radoš Kostadinović, čuvar prirode.

Na pitanje da li je za ploveća ostrva bolje da su uz obalu ili nasukana, Kostadinović kaže da je bolje da plovi, jer je tada manji uticaj čoveka. "Manje je uticaja, ovde dolaze ribari, ostavlja se i smeće", ukazuje Kostadinović. 

Na Vlasinskom jezeru ima desetak manjih i većih plutajućih ostrva, većina je uz obalu, odvaja ih vetar i visok vodostaj.

Miljana Nikolić, RTS

Komentara: 0


#   Vlasinsko jezero   RTS   Mobi Dik ostrvo   ostrvo
@rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima