Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Prokupac“ i njegovo vino od Toplice učinili nadaleko prepoznatljivu turističku regiju

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.11.2022. Južna Srbija Info

Prethodnog vikenda u u Prokuplju je održana četvrta, tradicionalna manifestacija pod nazivom „Dani Prokupca“ u gradu Svetog Prokopija u okviru koje je održan okrugli sto na kome se razgovaralo o turističkim potencijalima Toplice kroz prizmu „prokupca“ i Sajam vina, alkoholnih pića i etno hrane u centru grada.

„Prokupac“ i njegovo vino od Toplice učinili nadaleko prepoznatljivu turističku regiju

Manifestacija je otvorena u Narodnom muzeju „Toplice“ debatom sa temom „Razvoja turizma u Toplici i na Jastrepcu kroz prizmu „prokupca“ koji nas spaja“ u kojoj su učestvovali, Marko Jakšić predstavnik Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla „Toplica“ i menadžer u Topličkim vinogradima, Darko Žarić, istoričar muzejski savetnik u prokupačkom muzeju, Simon Simonović direktor Turističke organizacije Prokuplja, kao i predstavnik organizatora Udruženja „Mi volimo Jastrebac“ Aleksandar Milanović.

Govoreći o pokretanju proizvodnje autohtone sorte „prokupac“, koja je gotovo bila zaboravljena i iskorenjena na našem području, Marko Jakšić je naveo da se u Topličkim vinogradima od 2009. godine radi na tome da se ta sorta grožđa ponovo vrati na mesto koje joj pripada.

On je kazao da u Topličkim vinogradima danas na oko 100 hektara gaje „prokupac“ od koga se proizvode kvalitetna vina koja danas imaju prođu na probirljivom evropskom i svetskom tržištu.

-Jako smo zadovoljni proizvodnjom i izvozom naših vina sa naznakom „prokupca“, koja se izvoze širom sveta i u azijske zemlje Japan i Kinu i mogu da kažem da su ljudi tamo prezadovoljni kvalitetom naših vina, pa su zbog toga nedavno i posetili naš kraj da vide gde se ona proizvode, kazao je Jakšić i naglasio da je „prokupac“ i sredstvo i veliki potencijal koji može u prokupački i toplički kraj da privuče kako privrednike tako i turiste iz celog sveta.

Darko Žarić je govorio o kulturnom istorijskom turizmu koji ima veliki potencijal na području Toplice i podvukao da je vodeći brend toplice nešto po čemu nas ceo svet zna Gvozdeni puk, naglašavajući da bi taj brend mogao da obeleži istorijsku i kulturno turističku ponudu celog topličkog kraja.

Direktor Turističke organizacije Prokuplja Simon Simonović zahvalio je organizatorima Manifestacije „Dani prokupca“ koji su u jednoj sorti grožđa prepoznali veliki turistički potencijal Topličkog kraja, koji bi mogao da privuče turiste i pokrene mnoge razvojne procese u našem kraju.

–Turizam je zanimljiva privredna grana u koju mogu da budu uključeni svi poslovi kojima se bavimo, jer je bukvalno sve turizam i svaka naša delatnost vezana za ovaj kraj prestavlja posrednu promociju Topličkog kraja, rekao je Simonović.

On je istakao da se mora obratiti pažnja na brendove koji promovišu Toplicu i tu kao vodeći naveo Gvozdeni puk, ali i vinarije kojima obiluje naš kraj i u kojima se proizvode visoko kvalitetna vina koja se prodaju širom sveta.

U subotu 19. novembra vinarije proizviđači pića od grožđa „prokupac” kao i proizvođači zdrave hrane i etno restorani u centru grada promovisali su svoju ponudu i proizvode u okviru Mini sajam vina.

U bašti kafea „Memoris“ koji je bio i pokrovitelj manifestacije, predstavile su se vinarije „Botunjac“, „Doja“, „Toplički vinogradi“, „Aranđelović“, „Strahinić“, „Stanković“, „Marjanović“, „Kostić“, „Maletić“, seosko gazdinstvo „Zeleni raj“, proizvođač zdrave hrane „Boki fud“ i drugi predstavnici turističkih brendova našeg kraja.

Direktor Turističke organizacije Prokuplja Simon Simonović ovom prilikom uručio je „Blagodarnice“ organizatorima. predstavniku Udruženja građana „Mi volimo Jastrebac” Aleksandru Milanoviću i promoteru te organizacije Đorđu Mitroviću.

Na ukazanom poverenju zahvalio je Đorđe Mirtović, promoter Udruženja „Mi volimo Jastrebac” i današnje manifestacije, član Udruženja obolelih od dečije paralize iz Prokuplja, student fitofarmacije na Odseku za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju, član Akademije osoba sa invalidoitetom i motivacijski govornik.

Manifestacija „Dani prokupca u gradu Svetog Prokopija“ održana je uz podršku  Grada Prokuplja.

 

Komentara: 0


#   Prokuplje   vino   Toplički vinogradi   gastro turizam   Turistička organizacija Prokuplje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima