Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Strani turisti uživaju uz nargile u Nišu (FOTO)

rssBookmark and Share

Niš 15.03.2017. Z.S. Južna Srbija Info

Novinar portala Južna Srbija Info, bio je gost nargila bara "Faraon" u Nišu, gde se upoznao sa tim drevnim istočnjačkim "instrumentom" koji se koristi za pušenje aromatizovanog duvana, ili voćne melase.

Foto: A.I. Južna Srbija
Foto: A.I. Južna Srbija

Naša ljubazna domaćica i vlasnica bara "Faraon" Ivana Milutinović, nakon dugogodišnjeg boravka u Beogradu, gde je stekla iskustvo ove istočnjačke "veštine" za uživanje, odlučila se, da zajedno sa suprugom, otvori nargila bar u Nišu, u blizini Saborne crkve.

Na stereotip i još uvek "uvreženo" mišljenje u javnosti, da se nargile koriste kao instrument za konzumaciju opojnih droga, naša domaćica nam pojašnjava, "da se u današnje vreme kao podloga, isključivo koristi voćna smesa, odnosno melasa".

"U našem baru nema čak i ni duvana, a samim tim, nema ni nikotina, kao što je i regulisano propisima", kaže Ivana.

"Naši gosti su različite starosne dobi i socijalnog miljea, a sve više je stranih turista iz zapadnih zemalja koji naš grad doživljavaju, možda na orijentalan način", ističe vlasnica bara "Faraon".

Vlasnica bara "Faraon" u razgovoru sa novinarom

U baru "Faraon" gosti mogu da uživaju u različitim voćnim ukusima pušeći nargilu uz arapski čaj, tursku kafu ili neki drugi alkoholni ili bezalkoholni napitak.

Nargila, takođe poznata kao šiša, instrument je koji se koristi za pušenje aromatizovanog duvana, gde dim prolazi kroz bazu ispunjenu vodom, koja je najčešće od stakla. 

Naziv "Nargile" proističe iz Persijske reči nārghile, što znači kokos, i reč potiče iz Sanskrita nārikela (नारिकेल), što nam govori da su rane nargile pravljene od kokosa.

Vodena lula je napravljena od strane Irfana Šaika iz Mogulskog carstva, ili koordinira iz vremena Safavidske dinastije iz Persije, odakle se kasnije proširila na istok, u Indiju.

Nargila je vrlo brzo stigla u Egipat gde je veoma brzo postala popularna, a kasnije je na istom mestu i mehanizam nargile usavršen.

Danas se koriste modernizovane i higijenski bezbedne nargile sa silikonskim crevom, lake za održavanje.

U baru se vikendom održavaju tematske orijentalne večeri, sa nezaobilaznim trbušnim plesom.

Svakako preporuka novinara, za sve one koji vole da se opuste na ovaj nama, ne tako, kulturološki dalek način.

Više informacija na: 

https://www.facebook.com/Faraon-171766376553608/

Komentara: 0


#   Niš   turizam   ugostiteljski objekat  gastro turizam  nargile  Faraon bar  Ivana Milutinović
@


 


[ Dodaj komentar ]