Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

30 pacijenata čeka novu jetru, a 150 zdrav bubreg

rssBookmark and Share

Niš 13.05.2013. Autor: Rts

Na jugu Srbije tridesetoro pacijenata čeka novu jetru, a 150 zdrav bubreg.

30 pacijenata čeka novu jetru, a 150 zdrav bubreg

Novi Tim za trasnplanatciju u Kliničkom centru Niš spreman je da razjasni kolegama i porodicama nedoumice o zaveštanju i donorstvu organa. Najbolja promocija transplantacije je izveštavanje o njenom uspehu, kao razgovori sa rodbinom onih koji su dali organe, objašnjavaju lekari.

Iako nacionalni program o transplanatciji i zaveštanju organa traje nekoliko godina, praksa pokazuje da humanost nije uvek odlučujući faktor kod onih porodica sa kojima razgovaraju timovi lekara o saglasnosti za doniranje organa. O tome se još nerado govori zbog velikih predrasuda, nepoverenja i straha od takve odluke.

U Domu zdravlja u Gadžinom Hanu u kome se godišnje obavi 60.000 pregleda.

U poslednjih pet godina samo jedan čovek je ovde pitao kako da postane donor. Brošure o zavešatnju organa lekari nikada nisu imali, ali ni saradnju sa stručnim timom u Nišu.

"Na žalost ne, niti od Kliničkog centra, niti smo imali dopis od Ministarstva, a ni naši lekari nisu bili na edukaciji", kaže Ljubiša Stojanović, direktor Doma zdravlja Gadžin Han. 

Novi Tim za trasnplanatciju u Kliničkom centru Niš spreman je da kolegama i porodicama nedoumice o zaveštanju i donorstvu organa razjasni.

Posle iskrenog razgovora sa njima, porodica Ane Mitrović je odlučila da da saglasnost da otac koji je doživeo moždanu smrt bude donor.

"Znali smo da bi i on pristao na takvu odluku, s druge strane vi ste u situaciji da donosite odluku o nečijem životu nekoga ko vam je bio najmiliji, a s treće strane imali smo veliku motivaciju da budemo humani i da nekome produžimo život", kaže Ana Mitrović, ćerka donora iz Niša.

Od početka godine u Nišu je urađena samo jedna kadaverična trasnplanatcija.

Prof. dr Miroslava Živković, član Tima za transplantaciju Kliničkog centra u Nišu kaže da u toj oblasti vladaju brojne prtedrasude, tabui, zablude i zato sve to obavezuje da se radi na edukaciji.

"Najbolja promocija transplantacije sama transplantacija, izveštavanje o uspehu transplantacije, razgovori sa rodbinom onih koji su dali organe", kaže prof. dr Miroslav Stojanović, koordinator Tima za trnsplantaciju organa u Nišu.

Na jugu Srbije tridesetoro pacijenata čeka novu jetru, a 150 zdrav bubreg.


#   Niš   Gadžin Han   Ljubiša Stojanović   doniranje organa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima