Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Alarmantno: Veći mortalitet nego natalitet

rssBookmark and Share

Kuršumlija 20.08.2011. Autor : JužnaSrbija

Od početka 2011 godine na teritoriji Topličkog okruga gde spadaju Opštine Prokuplje,Kuršumlija i Blace rođeno je svega 430 beba,potvrđeno je Agenciji JužnaSrbija na Ginekološko Akušerskom odelenju Opšte bolnice u Prokuplju.

Alarmantno: Veći mortalitet nego natalitet

KURŠUMLIJA - Kako su nam kazali rekordan pada nataliteta proteklih godina beleži se na područiju opštine Kuršumlija.

Od početka ove godine rođeno je svega tridesetak beba što je, prema podacima Doma zdravlja u ovom gradu, za 20 odsto manje nego prošle godine.

-Na područiju opštine Kuršumlija evidentiran je daleko veći broj umrlih nego rođenih.Prošle godine je rođeno 123 beba, a ove godine se očekuje oko 100. To pokazuje da natalitet svake godine opada za 20 odsto,Izjavila je Ljiljana Arsenijević direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji.

Predsednica opštine Vesna Jakovljević kaže da je situacija zabrinjavajuća.

-Situacija u Kuršumliji je alarmantna, jer je veći mortalitet nego natalitet, ove godine lokalna samouprava se potrudila da animira mlade da se odlučuju na brak i na porođaj, tako da smo doneli odluku da svako novorođeno dete dobije 10.000 dinara,Izjavila je predsednica Opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević.

Prema podacima do kojih smo došli od izvora iz Doma zdravlja, pre deset godina u Kuršumliji opštini koja se nalazi u blizini Administrativnog prelaza Merdare godišnje se rađalo 500 do 600 beba, a ove godine se očekuje do 100.

Na teritoriji Kuršumlije od 2003. do 2008. godine rođeno je 1.243 bebe, a umrlo je 1.826 ljudi. U istom periodu zvanično se odjavila 2.551 osoba. Prema ovim podacima, broj stanovnika opštine Kuršumlija se u ovom periodu smanjio za više od tri hiljade.

Svake godine se iz opštine odseli stotinak ljudi, mladi odlaze u potrazi za zaposlenjem jer posla u ovom gradu nema ni za školovane, ni za obične radnike, a na evidenciji nezaposlenih je preko 3.000 ljudi .


#   Kuršumlija   natalitet   Vesna Jakovljević   Ljiljana Arsenijević   lokalna samouprava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima