Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Elektronski lokatori za kamione - iskorak u borbi protiv sive ekonomije

rssBookmark and Share

Gradina 22.03.2019. Južna Srbija Info

Završen je proces uvođenja novog sistema za praćenje tovara robe putem elektronskih lokatora, koji se sada primenjuje na celom carinskom području Republike Srbije.

Elektronski lokatori za kamione - iskorak u borbi protiv sive ekonomije

Novo carinsko obeležje postavlja se na svaki kamion kojim se prevozi roba u uvozu, izvozu ili tranzitu, čime se osigurava nepovredivost sadržaja pošiljke i njena bezbednost, a svaka mogućnost za krijumčarenje svodi se na minimum. Ovo predstavlja važan korak u unapređenju i jačanju kapaciteta Uprave carina, kao jedne od značajnih karika u lancu institucija koje se bave suzbijanjem sive ekonomije.

„Apsolutna sigurnost robe koja se prevozi nam je na prvom mestu. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora“, istakla je Sonja Lazarević pomoćnik direktora Uprave carina i dodala da će ''lokatori najviše doći do izražaja u borbi protiv sive ekonomije – čiji ozbiljan pad možemo očekivati već nakon godinu dana korišćenja novog načina kontrole.''

Bez obzira na interes države i privrednih subjekata da ovaj sistem zaživi, početak njegove primene nije prošao bez izazova i neosnovanog otpora. Od 21. januara 2019. godine, kada je počela fazna primena elektronskih lokatora - namerno je oštećeno čak 100 uređaja.

„Pojedini negoduju jer generalno imaju otpor prema promenama, a ima i onih koji im se priključuju u negativnim komentarima iako nemaju nikakve veze sa postavljanjem lokatora, dok trećima smetaju, jer ih sprečavaju u zloupotrebama na koje su navikli'', naglasila je Lazarevićeva i dodala da je potpuno neutemeljena tvrdnja da se na granicama duže čeka zbog postavljanja lokatora.

Uvođenjem ovog sistema postarali smo se da svi tovari koji kroz našu zemlju prolaze budu maksimalno zaštićeni, pa apelujemo na prevoznike i špeditere da pokažu razumevanje za uvođenje sistema koji nam je zajednička obaveza, o čemu je Uredbu donela Vlada u nastojanju da zauzda sivu ekonomiju koja nas sve zajedno ugrožava, dodaju u Upravi carina.

 

Komentara: 0


#   Gradina   krijumčarenje   Uprava carina     lokator   siva ekonomija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima