Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Euleks ostaje na Kosovu

rssBookmark and Share

Brisel 09.01.2014. Tanjug

Evropska pravosudna misija na Kosovu dobiće od juna novi mandat i nastaviće da istražuje ratne zločine i organizovani kriminal, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj uniji u Briselu.

Euleks ostaje na Kosovu

"Misija će verovatno biti donekle smanjena, ali mandat za istraživanje ratnih zločina ostaje", rekao je Tanjugu evropski diplomata upućen u konsultacije oko produženja mandata Euleksa, koji ističe u junu ove godine.

On je time demantovao pisanje prištinske strane da se EU sprema da sve istrage o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu prepusti prištinskom pravosuđu i da će misija na Kosovu od leta isključivo baviti primenom Briselskog sporazuma.
"Nema sumnje da bi (kosovski premijer Hašim) Tači to voleo, ali većina smatra da kosovsko pravosuđe još nije sazrelo da se nosi sa krupnim slučajevima iz ovih oblasti", kaže Tanjugov izvor.

On je izjave pojedinih kosovskih funkcionera i pisanje prištinske štampe o budućem drastičnom suženju mandata Euleksa nazvao "propagandnom kampanjom" i podsetio da je sličnih najava bilo i uoči produženja mandata Euleksa prošle godine, a da se nisu ostvarile.

Posmatrači u Briselu smatraju da su želje Prištine da Euleks prestane da radi razumljive, s obzirom da je nekoliko najbližih Tačijevih saradnika su trenutno predmet istrage ili sudskih procesa zbog korupcije i ratnih zločina nad nealbanskim stanovništvom.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je Tanjugu da je revizija dosadašnjeg učinka Euleksa još u toku, i da će tek nakon njenog završetka biti reči o novom Euleksovom mandatu.
"Revizija će pokazati šta je dosad učinjeno, šta nije, a šta tek treba da se uradi", objasnila je ona.

Diplomatski izvori kažu da će specijalni tim koji se bavi istragom o navodima Dika Martija o trgovini organima takođe nastaviti sa radom ukoliko ta istraga ne bude završena do juna.
"Čekamo izveštaj specijalnog istražitelja Klinta Vilijamsona, a onda ćemo videti šta ćemo dalje", rekao je Tanjugov diplomatski izvor, podsećajući da je reč o veoma kompleksnom slučaju.

O budućem mandatu Euleksa do juna treba da odluče zemlje članice u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS).

 


#   Brisel   Euleks   Kosovo i Metohija   Hašim Tači   pravosuđe
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima