Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Afera vakcina: Slede nova hapšenja

rssBookmark and Share

21.09.2011. Autor : Agencije

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da se bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović sumnjiči da je prilikom nabavke vakcina protiv gripa AH1N1 za potrebe stanovništva Srbije, novembra meseca 2009. godine iskoristila službeni položaj i sa saradnicima oštetila budžet Republike Srbije za oko 1.270.000 evra.

Afera vakcina: Slede nova hapšenja

To je uradila tako što je za najpovoljnijeg ponuđača izabrala kompaniju "Jugohemija farmacija", koja za to nije ispunjavala uslove. Zbog malverzacija oko nabavke vakcina, osim Vukajlovićeve uhapšeni su i direktor "Jugohemija farmacije" Vladimir Gravara i vlasnik preduzeća za trgovinu na veliko i malo "Detap" iz Valjeva Ljubomir Pavićević, ukazao je tužilac.

"Jugohemija" nije ispunjavala uslove da bude izabrana za najpovoljnijeg ponuđača, jer, kako je naveo, nije bila proizvođač, niti ovlašćeni distributer vakcina "Novartis", a nije joj bio upućen ni poziv za dostavljanje ponuda za isporuku potrebnih vakcina, tako da joj isporuka vakcina, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, nije mogla biti dodeljena.

Na taj način "Jugohemija farmacija" i "Detap", su kao posrednici u nabavci vakcina, pribavili imovinsku korist od 855.600 evra, odnosno 420.000 evra i oko 15.000.000 dinara, dok je budžet Republike Srbije oštećen za iznos od oko 1.270.000 evra. Nakon isteka 48-časovnog zadržavanja u policijskom pritvoru osumnjičeni će biti privedeni istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, rekao je Radisavljević.

Vukajlovićevoj policijsko zadržavanje od 48 sati


Bivšoj direktorki Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlani Vukajlović odredjeno je zadržavanje od 48 sati pošto je saslušana u policiji, saopštio je u utorak tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Ista mera odredjena je i direktoru firme Jugohemija farmacija Vladimiru Gravari i vlasniku preduzeća Detap Ljubomiru Pavićeviću, koji su u ponedeljak uhapšeni sa Svetlanom Vukajlović zbog sumnje da su učestvovali u zloupotrebama u nabavci vakcina protiv novog gripa i oštetili budžet za 1,27 miliona evra.

Osumnjičeni će posle isteka policijskog zadržavanja biti privedeni istražnom sudiji Specijalnog suda, koji će posle saslušanja odlučiti da li će im odrediti pritvor ili će se braniti sa slobode.

 

Vukajlovićeva lagala Milosavljevića

Svetlana Vukajlović je Tomici Milosavljeviću davala netačne informacije u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa, kaže ministarka pravde Snežana Malović.

Malovićeva je izjavila da će istraga utvrditi zašto je i s kojom namerom uhapšena bivša direktorka RZZO davala pogrešne informacije.

 

Dačić : Slede nova hapšenja

 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je hapšenje Svetlane Vukajlović bio prvi korak u razrešenju istrage o nabavci vakcina protiv novog gripa H1N1 i da će ukoliko bude potrebno istraga biti proširena.

-Trudili smo se da sve vreme držimo stvari pod kontrolom. Zbog specifičnosti situacije i Tužilaštvu je duže vremena trebalo da obradi navode iz policijskih izveštaja, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije.

Dačić je ponovio da su zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina do sada uhapšena tri lica, poručivši da će ukoliko bude bilo potrebno, istraga biti proširena

 

Milosavljević : nisam učestvovao u nabavci vakcina

 

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je tender za nabavku vakcina protiv novog gripa sprovodio Republički zavod za zdravstveno osiguranje na osnovu odluke Vlade Srbije i da on ni na koji način nije u tome učestvovao.

-Ni na koji način nisam učestvovao u tenderskom postupku za nabavku vakcina. Imam puno poverenje u naše pravosudne organe i verujem da će oni utvrditi istinu, rekao je Milosavljević.

On je naveo da Ministarstvo zdravlja nije radilo tehničke stvari, odnosno tender i nabavku vakcina, već da je to radio Republički zavod za zdravstveno osiguranje na osnovu odluka vlade.

Bivša direktorka zavoda Svetlana Vukajlović i još dve osobe uhapšene su u ponedeljak uveče u istrazi o nezakonitostima prilikom kupovine vakcina protiv novog gripa 2009. godine.

 


#   afera   kriminal   Ivica Dačić   Ministarstvo zdravlja
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima