Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U autobusima na Gradini "mravlji šverc", sakriveni parfemi, kozmetika i tekstil

rssBookmark and Share

Beograd 27.03.2022. Južna Srbija Info

Carinici se svakodnevno susreću sa takozvanim ''mravljim švercom'', odnosno pokušajima krijumčarenja manjih količina različite robe, najčešće u prtljagu putnika. Nekoliko takvih pokušaja sprečeno je tokom prethodnih dana na prelazu Gradina, kada su u saradnji sa policijom zaplenjeni parfemi, kozmetika i tekstilna roba, koje su bez prijavljivanja preko granice pokušali da prenesu putnici ili vozači autobusa.

U autobusima na Gradini "mravlji šverc", sakriveni parfemi, kozmetika i tekstil

Najsvežiji slučaj zabeležen je 24. marta 2022. godine, kada je za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojen autobus turskog prevoznika, kojim je ka Nemačkoj putovalo 23 putnika.

Tokom kontrole u prtljagu jednog od njih, 35-godišnjeg turskog državljanina, pronađena je prava mini-parfimerija. On je u svoj kofer i nekoliko kartonskih kutija spakovao preko 500 različitih parfema, krema i dekorativne kozmetike, čija je vrednost procenjena na oko 2.500 evra.

Sličan prekršaj otkriven je i dva dana ranije, kada je na ulazu u zemlju za kontrolu izdvojen autobus kojim je iz Turske ka BiH putovalo 50 putnika. Kada su putnici izneli svoj prtljag, carinici su najpre u samom prtljažniku pronašli nekoliko kesa sa preko 30 pari novih patika.

Potom su patike, trenerke, majice i kaiševi sa oznakama poznatih robnih marki, pronađeni i u gazištima stepeništa, ispod maske prednjeg dela autobusa, pa čak i u kuhinji, u šupljini iza mikrotalasne pećnice.

Odgovornost za otkrivenu robu, čija je vrednost procenjena na oko 2.000 evra, preuzeo je 48-godišnji putnik autobusa, državljanin BiH.

Preko 150 krijumčarenih parfema, pronađeno je 19. marta 2022. godine prilikom kontrole autobusa turskog prevoznika, kojim je iz Istanbula ka našoj zemlji putovalo devetoro putnika sa dvojicom vozača.

Prekršaj je otkriven kada su tokom kontrole unutrašnjosti prtljažnika carinici među crevima i kablovima koji vode do prednjeg dela autobusa uočili tamne kese. Da bi došli do njih morali su da sa unutrašnje strane otvore pod autobusa.

U kesama su se nalazili parfemi sa oznakama poznatih robnih marki, za koje se kao vlasnik izjasnio jedan od vozača autobusa.


#   Beograd   carina   Granični prelaz   parfem   garderoba
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima