Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ilić: Vlada će pomoći Leskovcu da se reši poplava

rssBookmark and Share

Leskovac 11.07.2014. JugMedia

Velimir Ilić, ministar bez portfelja, zadužen u Vladi Srbije za vanredne situacije i gradonačelnik Goran Cvetanović obišli su danas tri najkritičnije tačke na kojima najčeše dolazi do izlivanja reka.

Ilić: Vlada će pomoći Leskovcu da se reši poplava

Obišli su priobalja Tulovske reke kod Bunibroda i Jablanice kod Pečenjevca koji su pored Bogojevce na Veternici najkritičnije poplavne tačke.

Neohodna je kompletna regulacija kanala Tulovske reke u dužini od 2,3 kilometra koji bi bio izmešten nešto južnije od postojećeg vodotoka za šta je plan detaljne regulacije urađen još 2006. godine a glavni projekat uradila je beogradska „Hidrogradnja“ godinu dana kasnije. Da bi se ovaj projekat konačno završio neophodno je da se uradi revizija projekta i da Vlada Srbije utvrdi javni interes kako bi se sprovela eksproprijacija zemljišta na ovom području.

Velimir Ilić je obećao svu neophodnu pomoć i finansijsku podršku kako bi se konačno rešio problem Tulovske reke i od poplava zaštitilo sedam sela koja su svake godine na udaru bujičnih voda.

„Leskovac će dobiti pomoć i da reši problem izlivanja Jablanice kod železničkog mosta i mosta na autoputu u Pečenjevcu gde zbog suženog korita često dolazi do izlivanja reke zbog čega su pod vodom okolna polja i selo Lipovica, kazao je Ilić Nakon obilaska ovih mesta, na konferenciji za novinare u kabinetu gradonačelnika Leskovca, ministar Velja Ilić.

Pored regulacije vodotokova on je rekao da se razrađuje i novi sistem protivgradne i protivpožarne zaštite koji bi uključi i avione za zasipanje gradonosnih oblaka i izviđanje terena od požara. On je kazao da Srbija ima sedam takvih aviona od kojih bi četiri, uz male troškove, mogli da budu opremljeni za takve intervencije već u narednih mesec-dva dana, što inače već rade zemlje u okruženju.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Velja Ilić   Pečenjevce   Velimir Ilić   Jablanica   poplava 2014   Tulovska reka     Lipovica   eksproprijacija
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima