Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ispraćena jedinica Garde Vojske Srbije u Moskvu

Bookmark and Share

Moskva 25.04.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin danas su, sa vojnog aerodroma Batajnica, svečano ispratili jedinicu Garde koja će 9. maja u Moskvi prodefilovati Crvenim trgom na paradi u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Garda na Batajnici, Foto TANJUG:  Sava Radovanović
Garda na Batajnici, Foto TANJUG: Sava Radovanović

Ambasador Čepurin je izrazio zadovoljstvo što će paradi, na kojoj će učestvovati jedinica srpske vojske, prisustvovati i delegacija Srbije koju će predvoditi predsednik Tomislav Nikolić. „Mi to visoko cenimo i treba da prisustvuju visoki predstavnici Srbije, jer bi bilo čudno da njih nema, pošto su naši preci, Rusi i Srbi, platili visoku cenu u Drugom svetskom ratu. Milioni naših predaka branili su slobodu i naše države“, poručio je on pred polazaka pripadnika Vojske Srbije.

Čepurin je novinarima preneo da je u razgovoru sa srpskim vojnicima čuo da im je velika čast što će učestvovati na tako velikom događaju kao što je parada u Moskvi. „Rekli su da im je velika čast što će imati priliku da koračaju Crvenim trgom zajedno sa drugim vojnicima. Siguran sam da će se srpska vojska predstaviti na dostojanstven način“, podvukao je Čepurin, navodeći da je učešće na paradi i velika odgovornost, jer srpski vojnici učestvuju na istorijskoj paradi, koja će najveća i najveličanstvenija u istoriji.

Prema njegovim rečima, 75 vojnika iz Srbije, među kojima i dve žene, koračaće 280 metara Crvenim trgovom. „Svaki ruski vojnik mašta da bude general i učestvuje u paradi. Srpskim vojnicima ostvariće se ova druga želja“, kazao je ruski diplomata.

On je objasnio da je Rusija pozvala na učešće u paradi zemlje koje su učestvovale u borbi protiv fašizma, a Srbija je među tim državama u samom vrhu, pošto je u Drugom svetskom ratu učestvovala od prvog do poslednjeg dana.

Rusi i Srbi, prema njegovim rečima, vekovima su u svim ratovima bili na istoj, ispravnoj strani istorije i pobeđivali zajedno.

Čepirin je naveo da će na paradi učestvovati 15.000 ruskih i 1.300 stranih vojnika.

Vojna parada u Moskvi Foto arhiva: www.novosti.rs

Ovogodišnja parada, prema njegovim rečima, organizovana je drugačije od ranijih, te na njoj neće bit veterani iz drugih zemalja.

Ambasador Čepurin je ukazao da je u Srbiji uručivao odlikovanja veteranima od kojih sada najmlađi ima 95 godina, te bi za njih bio veliki teret putovanje na Paradu u Moskvu, pa je odlučeno da se ovaj put pozove Ministarstvo odbrane.

On je najavio da Ambsada Rusije planira da na Trgu Republike postavi video-bim preko kojeg bi bila uživo prenošena Parada u Moskvi.

U vezi toga, kako kaže, još se vode pregovori sa beogradskim vlastima i naglašvaa da očekuje da će dozvola biti data.

Nakon prenosa Parade, koji će pratiti i veterani rata, planirano je polaganje venaca na groblju na spomenik oslobodiocima.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković, pozdravljajući se sa vojnicima koji putuju u Moskvu, poželeo im je miran let i da uspešno predstavljaju Vojsku Srbije. „Vi ste garda naše Vojske“, naglasio je on.

Među vojnicima koji će predstavljati Vojsku Srbije na paradi u Moskvi su i dve žene, među kojima i poručnik Aleksandra Mišić, koja je istakla da joj je velika čast što može da predstavlja našu zemlju na skupu u Rusiji.

Referent za snabdevanje u Komandi Garde objasnila je da je nakon dobijanja zadatka formirana nacionalna jedinica Vojske Srbije, čiji najveći deo čine pripadnici Garde.

Prema njenim rečima, planirano je prodefilovanje jedinice strojevim korakom, uz nošenje naoružanja.

U novijoj istoriji, Vojska Srbije učestvovala je na vojnim paradama u Libiji i Francuskoj, a u Rusiji će Garda prvi put i u svetu pokazati žene u svom stroju.

Osim 75 gardista, u Rusiju ide po pripadnik Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i Komande za obuku sa komandantom Gardijskog bataljona potpukovnikom Vladimirom Vukajlovićem na čelu.


#   Tomislav Nikolić   aerodrom   vojska   Aleksandar Čepurin   Ministarstvo odbrane   Ljubiša Diković   Moskva   Batajnica   Spomenik oslobodiocima   polaganje venaca   Vojska Srbije
@predsednikrs @mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima