Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: nestao ,,simbol’’ grada na Veternici

rssBookmark and Share

29.01.2011. Dušan Kocić

Hoteli u sastavu HUP ,,Balkan’’ mogu da posluže za snimanje filmova strave i užasa i zato tražim od lokalne samouprave da ih proglasi opasnim po život i zdravlje stanovnika grada na Veternici – kaže Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine

Leskovac: nestao ,,simbol’’ grada na Veternici

LESKOVAC – Ono što je nekada bilo ponog grada na Veternici, sada je njegova najveća tuga. ,,Srpski Mančester’’ decenijama prepoznatljiv kao ugostiteljski centar, jer se ovde proizvodi čuveno roštilj meso, živi u znaku velikog poraza: nema više čuvenih kafana, koje su činile deo Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća ,,Balkan’’.

Pre pet godina, odnosno 2006. godine, HUP ,,Balkan’’ dobio je novog vlasnika za 82 miliona dinara i u to vreme u kolektivu je bilo 296 radnika, a sada je ostalo njih petoro i svi objekti ove firme su – zatvoreni!

HUP ,,Balkan’’, prema podacima iz evidencije u trenutku promene svojinskih odnosa, imao je 24 objekta. Pod hipotekom tzv. prvoga reda sada je sedam objekata, a od 31. novembra HUP ,,Balkan’’ se nalazi na spisku Narodne banke Srbije za stečaj zbog toga što nije izmirivao milionske dugove duže od dve godine.

-Meni su rekli u Beogradu da oko ovog pitanja ,,ne talasam’’, jer ima pritisaka iz glavnog grada, a istovremeno nadležni državni organi ne preduzimaju ništa da se stanje promeni – ističe Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine Leskovca.

Davno je utihnula osnovna delatnost Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća ,,Balkan’’ i grad je ostao bez značajnih ugostiteljskih i smeštajnih kapaciteta, a nikome u grad, ni njemu, nije jasno ko je zapravo većinski vlasnik ovog nekada izuzetno uspešnog kolektiva.

Po Stefanovićevoj oceni, postoje brojne nepravilnosti oko obaveznih investicija, jer za tu namenu nije uložen ni dinar, a nabavljen je jedan agregat, koji je leskovačka Tekstilna industrija ,,Zele Veljković’’ prodala ,,Metalprometu’’ iz Niša za 1,3 miliona dinara, a vlasnik ,,Balkana’’ je, kako tvrde, taj isti agregat otkupio za 16,5 miliona dinara!

-Pozivan sve državne i sudske organe da se uključe u akciju, jer do sada ništa nisu uradili da se ispitaju zahtevi manjinskih akcionara o nezakonitom poslovanju Balkana, o ulaganjima i stanju njihove imovine, a ako se dokaže da ima kriminalnih radnji, ugovor treba raskinuti – precizira Stefanović.

Stefanović precizira da je svima jasno da hoteli ,,Balkan’’ i ,,Dubočica’’ predstavljaju ružni sliku Leskovca i da mogu da posluže za snimanje filmova strave i užasa.

-Zato tražim od lokalne samouprave da ove objekte proglasi opasnim po život i zdravlje stanovnika grada na Veternici – veli Stefanović, uz ocenu da je većinski vlasnik stavio pod hipoterku hotel ,,Dubočica’’ za vrednost od 500 hiljada evra 2007. godine, a zna se da je taj objekat pod zaštitom države, jer je spomenik kulture i svojevremeno je nacionalizovan.


#   Živojin Stefanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima