Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: нестао ,,симбол’’ града на Ветерници

rssBookmark and Share

29.01.2011. Душан Коцић

Хотели у саставу ХУП ,,Балкан’’ могу да послуже за снимање филмова страве и ужаса и зато тражим од локалне самоуправе да их прогласи опасним по живот и здравље становника града на Ветерници – каже Живојин Стефановић, председник Градске скупштине

Лесковац: нестао ,,симбол’’ града на Ветерници

ЛЕСКОВАЦ – Оно што је некада било поног града на Ветерници, сада је његова највећа туга. ,,Српски Манчестер’’ деценијама препознатљив као угоститељски центар, јер се овде производи чувено роштиљ месо, живи у знаку великог пораза: нема више чувених кафана, које су чиниле део Хотелско-угоститељског предузећа ,,Балкан’’.

Пре пет година, односно 2006. године, ХУП ,,Балкан’’ добио је новог власника за 82 милиона динара и у то време у колективу је било 296 радника, а сада је остало њих петоро и сви објекти ове фирме су – затворени!

ХУП ,,Балкан’’, према подацима из евиденције у тренутку промене својинских односа, имао је 24 објекта. Под хипотеком тзв. првога реда сада је седам објеката, а од 31. новембра ХУП ,,Балкан’’ се налази на списку Народне банке Србије за стечај због тога што није измиривао милионске дугове дуже од две године.

-Мени су рекли у Београду да око овог питања ,,не таласам’’, јер има притисака из главног града, а истовремено надлежни државни органи не предузимају ништа да се стање промени – истиче Живојин Стефановић, председник Градске скупштине Лесковца.

Давно је утихнула основна делатност Хотелско-угоститељског предузећа ,,Балкан’’ и град је остао без значајних угоститељских и смештајних капацитета, а никоме у град, ни њему, није јасно ко је заправо већински власник овог некада изузетно успешног колектива.

По Стефановићевој оцени, постоје бројне неправилности око обавезних инвестиција, јер за ту намену није уложен ни динар, а набављен је један агрегат, који је лесковачка Текстилна индустрија ,,Зеле Вељковић’’ продала ,,Металпромету’’ из Ниша за 1,3 милиона динара, а власник ,,Балкана’’ је, како тврде, тај исти агрегат откупио за 16,5 милиона динара!

-Позиван све државне и судске органе да се укључе у акцију, јер до сада ништа нису урадили да се испитају захтеви мањинских акционара о незаконитом пословању Балкана, о улагањима и стању њихове имовине, а ако се докаже да има криминалних радњи, уговор треба раскинути – прецизира Стефановић.

Стефановић прецизира да је свима јасно да хотели ,,Балкан’’ и ,,Дубочица’’ представљају ружни слику Лесковца и да могу да послуже за снимање филмова страве и ужаса.

-Зато тражим од локалне самоуправе да ове објекте прогласи опасним по живот и здравље становника града на Ветерници – вели Стефановић, уз оцену да је већински власник ставио под хипотерку хотел ,,Дубочица’’ за вредност од 500 хиљада евра 2007. године, а зна се да је тај објекат под заштитом државе, јер је споменик културе и својевремено је национализован.


#   Живојин Стефановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима