Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nemamo gde da se lečimo: Generalni štrajk lekara u Nišu

rssBookmark and Share

14.03.2014. Tanjug

Zaposleni u Kliničkom centru u Nišu, stupili su danas u generalni štrajk, zahtevajući ukidanje solidarnog poreza zdravstvenim radnicima, vraćanje koeficijenta na stanje koje je važilo pre 1.1. 2014.godine i plaćanje prekovremenog rada preko 40 sati mesečno.

Nemamo gde da se lečimo: Generalni štrajk lekara u Nišu

Predsednik Štrajkačkog odbora dr Aleksandar Zlatić rekao je da lekari rade prekovremeno i više od 40 sati zbog organizacije posla i nedovoljnog broja lekara.

"Generalni štrajk podrazumeva obezbeđivanje minimuma procesa rada", rekao je Zlatić, dodajući da "za pacijente to znači da će primati sve hitne slučajeve, sve obolele od karcinoma, omladinu, trudnice, porodilje i decu".

On je dodao da će sve pacijente na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi zbrinjavati, obezbediti sve neophodne lekove i sprovoditi higijensko -epidemiološke mere u svim prostorijama.

"Neće biti nezbrinutih pacijenata koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć", rekao je dr Zlatić.

On je istakao da je "sada na potezu Vlada Srbije i što pre stupi u pregovore i primeti da ovde ima mnogo nezadovoljnih ljudi".

Po Zlatićevim rečima, namera nije bila da se štrajk dogodi pred izbore, ali je razlog za okupljanje nastao upravo u ovom periodu.

" Ovo je samo socijalno-ekonomski bunt i ništa više", preizirao je Zlatić i zamolio pacijente da razumeju situaciju u kojoj se zdravstveni radnici nalaze i da im daju podršku "kako bi sve ovo trajalo što kraće".

Zaposleni na klinikama Kliničkog centra u Nišu 10. marta započeli su štrajk upozorenja tako što nisu radili od 12 do 13 časova.


#     Klinički centar Niš   štrajk   Aleksandar Zlatić   Klinički centar   zdravstveni radnici
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima