Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš uvodi Bus plus

rssBookmark and Share

Niš 13.05.2014. Tanjug

Direkcija za javni prevoz Niša pokrenula je postupak za poveravanje gradskog i prigradskog prevoza, čija je petogodišnja vrednost oko šest milijardi dinara.

Niš uvodi Bus plus

Procedura traje 52 dana od dana raspisivanja tendera, a posle toga će komisija, koju je obrazovala Direkcija, u roku od 30 dana odlučiti koji su najbolji ponuđači i svoju odluku dostaviće Skupštini grada, rekao je danas gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Sama priprema javne nabavke i raspisivanja tendera je potrajala, kaže, jer se radilo na projektu javno-privatnog partnerstva. Bilo je mnogo nedoumica zbog tek započete primene zakona, pa izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, a trebalo je sačekati i usvajanje određenih podzakonskih propisa.

Mesečno se proda nešto više od 20.000 markica ne računajući pojedinačne karte, navodi Zdravković i ukazuje da je Niš grad koji prednjači po obimu povlašćenih kategorija stanovnika koji imaju prava na besplatan ili povlašćen prevoz kao što je to sa penzionerima, đacima i studentima i socijalno ugroženim gradjanima. Grad sadašnjim prevoznicima duguje nešto manje od 300 miliona dinara.

"Zbog toga je ugovor sa postojećim prevoznicima produžen do 31. avgusta ove godine. Zbog vrednosti javne nabavke morali smo da angažujemo građanskog nadzornika i očekujemo da kompletan postupak bude okončan do 1. septembra", objašnjava Zdravković.

Građani će od 1. septembra, prema njegovim rečima, dobiti kvalitetniji prevoz u smislu komfora, tačnosti i pouzdanosti, a grad će ostvariti uštede jer neće morati da plaća konduktere za čiji rad je godišnje izdvajano oko 120 miliona dinara. Tenderom je predviđena skala u pogledu ocene motora čime će dodatno biti zaštićena životna sredina i stepen zagrađenja.

Uloga Direkcije za javni prevoz ostaje da upravlja kartama i obavlja kontrolu redovnosti prevoza, upravlja prigradskom autobuskom stanicom i sprovodi kontrolu rada konduktera, navodi Zdravković koji je kao većnik zadužen za oblast privrede i saobraćaja.

Očekuje se, dodao je, uvođenje jednog novog sistema prodaje karata, čime će biti sprečene manipulacije, posebno prodaja duplih karata. Kondukteri će biti nadležnost prevoznika, a kontroli će i dalje biti nadležnost Direkcije.
Zdravković najavljuje od 1. juna poskupljenje mesečnih pretplatnih karata za 10 odsto, i podseća da su prevoznici zahtev za poskupljenje podneli još marta ove godine.

Grad će i dalje snosti troškove prevoza za povlašćene kategorije stanovnika, rekao je, i naveo da je do sada izdato oko 23.000 legitimacija za besplatan ili povlašćeni prevoz i Nišu.


#   Niš   poskupljenje   Mihajlo Zdravković   socijalno ugroženi   Direkcija za javni prevoz   Gradski većnik   javne nabavke
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima