Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počeo najveći balkanski sajam roštilja u Leskovcu

rssBookmark and Share

27.08.2012. Autor : T. Stevanović

Na staroj leskovačkoj „Širokoj čaršiji“ u ranim jutarnjim satima, poslednjeg dana ovog vikenda, zadimele su se skare krcate pljeskavicama, kobasicama, uštipcima, rebarcima,crevcima i šta sve ne...?

Svečanost 23 leskovačke „Roštiljijade“ u ponedeljak 27. avgusta u večernjim satima pokrenuće svečanim činom palenja skare republički ministar obrazovanja Žarko Obradović. Ministar Obradoić u ovom gradu posetiće i takmičenje kuvara učenika ugostiteljskih škola republike, kao i takmičenje kuvarskih majstora iz studentskih i učeničkih domova Srbije, javlja dopisnik ''Južne Srbije''.

Ovogodišnju „Roštiljijadu“ prate brojne prateće manifestacije u ovom regionu poput vlasotinačkog „Vinskog bala“ koji će trajati dva dana na „Nešićevom keju“ u centru varošice na obalama Vlasine 1.i 2. septembra.

Leskovačku 23.- po redu „Roštiljijadu“ po očekivanju organizatora iz Turističke organizacije Leskovca obićiće oko pola miliona ljudi iz svih krajeva Srbije i zemalja u okruženju.

„Izvršili smo značajne poromocije ove manifestacije u zemlji i iinostranstvu.Promovisali smo je u Perniku,Skoplju,Beogradu i Čikagu.Tokom promocija posetioci istih oprobali su čuvene leskovačke specijalitete sa roštilja“,priča nam Žikica Nestorović direktor Turističke organizacije Leskovca – TOL-a.

Na dve pozornice u centru Leskovca tokom večernjih sati u narednih sedam dana,do 2.septembra,smenjivaće se poznata imena estrade Vlatko Stefanovski, Ana Bekuta najverovatnije u društvu još jednog minsitra, Zvezde Granda, domaći folklorci i mnogi drugi. U gradu se očekuje i najezda ministra i razniobojnih političara i stručnjaka. Miris leskovačkog roštilja ove godine privućiće i poziociju i oppoziciju.

Vruća politička jesen u Leskovcu, a na kraju ovdašnje žege od 40 stepeni Celzijusa u hladu, započeće sednicom skupštine grada. Mnogi Leskovčani očekuju prekomponovanje demokratske vlasti u ovome gradu pod rukovodstvom SNS-a. Ako se to ne desi 27. avgusta tvrde „upućeni“ analitičari leskovačkih političkih prilika desiće se 100 - odsto 6. septembra,tekuće godine u smiraj „Roštiljijade“.

Od ove 23. Roštiljijade očekuje se da lansira „maksi pljeskavicu“ težu od 53 kilograma što bi bio „Ginisov“ rekord. Međutim Leskovčani nemaju para za Ginisovu kotizaciju i dolazak adekvatne komisije pa mnogi očekuju i upliv para privatnog sektora koji je ovde zakupio pedesetak štandova sa roštiljem,pečenjem,svadbarskim kupusom i drugim raznoraznim đakonijama poznatih majstora iz svih gradova Srbije.

Leskovčane će i njihove goste po starom običaju ulicama grada razvoziti vozić „Roštiljko“,a njegov imenjak maskota Roštiljijade će uveseljavati goste u njemu. Prestpostavljamo da će najveći broj „putnika“ u „Roštiljku“ biti penzioneri i njihova uniučad, koji su najavili masovne posete tokom manifestacije u ovom gradu na obalama reke Veternice.

 

Komentara: 0


#   Zvezde Granda   Vlatko Stefanovski   Ana Bekuta   Žikica Nestorović
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima