Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest zbog kamata za struju

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2013. Autor: B92

Iako su u redovno plaćali električnu energiju, dugovanja meštana dvadesetak sela iz sedam opština sa juga Srbije i dalje rastu zbog kamate na stare dugove.

Protest zbog kamata za struju

U Elektrodistribuciji Niš poručuju da se kamate otpisuju samo za 2012. Kažu da su i oni od Vlade i Ministarstva energetike tražili da se ukine kamata zbog koje neki umesto 30 hiljada duga, sada moraju da plate i po pola miliona dinara.

Radmila Nikolić iz Mezgraje kod Niša za period od 2007. do 2009. za potrošenu struju duguje 31 hiljadu dinara. Od tada plaća redovno, ali je njen dug, zbog kamate, za četiri godine uvećan više od 10 puta.

Verica Janković iz Niša kaže da je svoja dugovanja za struju isplatila 2007. i od tada račune redovno plaća.

Brojnim građanima, kojima su dugovanja enormno narasla zbog primene takozvane komforne kamate, isključena je struja. Neki su bez nje godinama.

U ED Niš kažu da, prema odluci Ustavnog suda od prošle godine, otpis ranijih kamata, koje su nastale takozvanom komfornom metodom, nije predviđen.

Advokat Maja Milovanović kaže da EPS pogrešno tumači odluku Ustavnog suda.

Građani koji traže da se kamate smanje i njihovi pravni savetnici pozivaju se i na zakon o obligacionm odnosima po kojem dugovanja za struju zastarevaju posle godinu dana.

Više od tri hiljade njih iz dvadesetak sela, pet niških opština Merošina i Doljevac, potpisalo je peticiju o otpisu dugovanja koja su nastala metodom "kamata na kamatu".

Kažu da će, ukoliko Vlada i resorno ministarstvo ne reaguju, pravdu potraziti na sudu, pa i u Strazburu.

Dugovanja Nišlija za struju su među najvećima u Srbiji, i sa kamatama, iznose više od 70 miliona evra.


#   Niš   Merošina   Elektrodistribucija   Radmila Nikolić   Mezgraja   Verica Janković   Maja Milovanović   Doljevac   pravni savet
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima