Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saradnja Prokuplja i francuskog grada Eponea

rssBookmark and Share

Prokuplje 18.04.2014. Beta

Predstavnici francuskog grada Eponea, dvadesetak kilometara udaljenog od Pariza, danas su posetili Prokuplje i razgovarali sa opštinskim rukovodstvom o uspostavljanju kulturno-sportske i ekonomske saradnje

Saradnja Prokuplja i francuskog grada Eponea

Delagaciju je predvodio zamenik gradonačelnika Eponea Ivica Jović, Srbin iz Francuske, poreklom iz prokupačkog kraja, koji je pre desetak dana na listi Nikole Sarkozija izabran na ovu funkciju.

- Naša poseta je samo prva u nizu koja ima za cilj uspostavljanje kulturno - privredne saradnje Prokupčana sa francuskim narodom za koji nas vežu bratski i prijateljski odnosi još iz vremena Prvog svetskog rata - rekao je on.

Jović je naglasio da je grad Epone poznat po automobilskoj industriji i da u tom mestu rade fabrike "Reno" i "Pežo" koje zapošljavaju 15.000 radnika i najavio mogućnost uspostavljanja i privrednih veza Prokuplja sa tim francuskim ekonomskim gigantima.

Takođe je najavio bolju saradnju sa Udruženjem naših iseljenika u Eponeu, koje broji 300 članova i okuplja 500 srpskih porodica naseljenih u ovoj francuskoj regiji iz svih krajeva Srbije iz šezdesetih godina prošlog veka.

- U godini kada svet obeležava početak Prvog svetskog rata sećamo se naših francuskih saveznika koji su srpskoj vojsci pomagali u osobođenju domovine - podsetio je predsednik Skupštine opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović i dodao da u znak sećanja na to vreme dve prokupačke ulice nose imena slavnih francuskih vojskovođa - "Generala Tranijea" i "Franše d'Eperea".

Jović je najavio i bratimljenje dva prijateljska grada Eponea i Prokuplja.

U znak dobrih odnosa, fudbalski klub Udruženja naših iseljenika "Srbija " iz Eponea koji čine uglavnom francuski fudbaleri, odigraće prijateljsku utakmicu sa domaćinom FK "Topličanin".


#   Prokuplje   Francuska   saradnja   poseta   Radoslav Mihajlović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima