Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Škola kriva za smrt đaka Alekse Jankovića

rssBookmark and Share

23.07.2012. Autor : Toma Todorović |

Prekršajni sud izrekao kazne OŠ „Sreten Mladenović Mika“ i direktorki škole zbog niza propusta u radu koje su dovele do nezapamćenog vršnjačkog nasilja i samoubistva dečaka od 14 godina.

Škola kriva za smrt đaka Alekse Jankovića

Zato što nisu preduzeli neophodne mere da se spreči višemesečno i brutalno vršnjačko nasilje nad učenikom Aleksom Jankovićem (14), koji je posle teške i dugotrajne psihičke i fizičke torture izvršio samoubistvo, izrečene su maksimalne kazne predviđene zakonom Osnovnoj školi „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu i direktorki ove obrazovne ustanove. Sudija Prekršajnog suda u Nišu Tanja Bejatović Savić školu je kaznila sa 500.000, a sada već bivšu direktorku Suzanu Popović Ickovski (prešla je u drugu školu) sa 50.000 dinara.

U obrazloženju sudske odluke navedeno je da su prosvetna ustanova i u to vreme direktorka škole kažnjeni jer su prekršili odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o prekršajima. Posebno se u obrazloženju naglašava da škola i direktorka „snose krivicu zato što u periodu od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. godine nisu uopšte ili blagovremeno preduzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnim ustanovama u slučaju nasilja, zanemarivanja ili zlostavljanja“.

Sud je tokom razmatranja prijave koju su podneli roditelji nesrećnog dečaka utvrdio da je tokom osam meseci, od sredine jeseni, tokom zime i u prvoj polovini proleća, koliko je trajalo maltretiranje i zlostavljanje Alekse Jankovića, bilo najmanje šest teških slučajeva nasilja nad ovim četrnaestogodišnjakom. Teške oblike vršnjačkog nasilja izvršilo je šest maloletnih dečaka i jedna devojčica, navodi se u presudi suda.

Pre tragičnog događaja kakav u Srbiji nije zabeležen malo je ko verovao Aleksi Jankoviću, učeniku sedmog razreda Osnovne škole „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu, da je pod teškom psihičkom i fizičkom torturom. Niko ga nije zaštitio od nekolicine đaka iz škole koji su proganjali, neprestano maltretirali i tukli gde god su ga videli ili sreli. Poverio se dečak roditeljima, žalio nastavnicima i direktorki, ali... Sve je bilo uzalud.

Sam Aleksa Janković više puta je tražio pomoć u školi i od školskog policajca. Isto su činili u njegovi majka i otac. Kada više nije mogao da izdrži mučenje, kada su brutalna psihička i fizička tortura počeli sve češće da se ponavljaju, utučeni mališan Aleksa odlučio se na očajnički korak. Samo nekoliko sati posle teških batina koje je dobio od vršnjaka na putu od škole do kuće, 12. maja prošle godine, izvršio je samoubistvo.

Skočio je kroz prozor stana u kojem je živeo.

Nešto više od godinu dana posle njegove tragične smrti pravda je delimično zadovoljena. Kažnjeni su škola i direktorka za propuste. Saznaje se i da je MUP Srbije sproveo postupak i disciplinski kaznio i školskog policajca i još nekolicinu pripadnika iz stanice „Crveni krst“ niške Policijske uprave.

Preostalo je da Ministarstvo prosvete, koje je obećalo da će reagovati odmah pošto postupak pred sudom bude završen, preduzeti mere i protiv svih ostalih u ovoj niškoj školi koji su zatajili „u procesu obrazovanja, vaspitanja i postupanja“. Jer, škola je i u vreme dok je Aleksa pohađao nastavu i preživljavao mučenje imala, a i sada ima, sve organe i pojedince zadužene za realizaciju sistema obrazovanja i vaspitanja – školski odbor, rukovodstvo, psihologe, pedagoge i nastavnike koji su se u „slučaju Alekse Jankovića“ ogrešili i o dečaka i njegovu porodicu, i o Pravilnik koji predviđa sprečavanje nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Njihova odgovornost za ogromne propuste postoji i ne sme se zataškavati.

Komentara: 2


#   škole   Ministarstvo prosvete   vršnjačko nasilje   Aleksa Janković   školski odbor
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Jasmina Anđela, 23.07.2012.:
    U Nišu tek kada Beogradski mediji objave neki tekst uspemo nešto da saznamo o ovom slučaju.Sve su uspešno pokrili oni koji ovo hoće da zataškaju !

  • (+1) (-0)

    Milena, 23.07.2012.:
    Sada treba podneti krivične prijave protiv svih odgovornih iz škole koji su učestvovali imalo zaslužni za smrt malog Alekse.Svaka kazna osim zatvorske je smešna za ovo !


[ Dodaj komentar ]