Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Vojnoj bolnici Niš obeležen Dan ustanove

rssBookmark and Share

Niš 21.01.2022. Južna Srbija Info

U vreme pandemije COVID 19, a poštujući sve preporuke i propisane protivepidemijske mere prinuđemi smo da i ove godine, na skromniji način obeležimo Dan Vojne Bolnice Niš, što ne umanjuje značaj ovog datuma.

U Vojnoj bolnici Niš  obeležen Dan ustanove

Davne 1878.godine, 22.januara Odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske,a na predlog načelnika sanitetske službe dr Vladana Đorđevića,osnovana je Velika niška vojna bolnica za 1000 ranjenika. Formiranje i početak rada Vojne bolnice za grad Niš, širu okolinu, i ceo jug Srbije značio je istovremeno začetak organizovane zdravstvene zaštite stanovništva na ovim prostorima. Sve vreme od osnivanja do danas, bolnica je neprekidno zdravstveno zbrinjavala i pripadnike Vojske i građanstvo grada Niša i juga Srbije.

Zahvaljujući lekarima i osoblju Velike niške vojne bolnice nakon tri godine od svog osnivanja formirana je civilna Okružna bolnica u Nišu 1881. godine, današnji Klinički centar Niš, a potom je učestvovala u formiranju Pasterovog zavoda u Nišu 1900 godine.

Vojna bolnica, i grad Niš 1897. dobili su prvog stalnog hirurga (majora dr Mihaijla Petrovića (1863-1934) koji ne samo da je bio jedini hirurg u gradu, upravnik Vojne bolnice Niš (1896-1912) već i hirurg koji je honorarno radio u prvoj niškoj Okružnoj bolnici.

Vojna bolnica Niš je svakako jedinstvena medicinska ustanova na evropskim prostorirma, koja više od 14 decenija ili tačnije 144 godine poistovećuje svoju sa istorijom svoga naroda.

Da je to tako, setimo se devet ratova u kojima je Vojna bolnica Niš učestvovala :

  • srpsko-turskog (1878) i srpsko bugarskog rata (1885),
  • balaknskih ratova (1912 i 1913),
  • prvog svetskog rata ( 1914- 1915) i katastrofu vezanu za najveću epidemiju pegavog tifusa, golgotu nakon progona Bolnice u izbeglištvo, prelaza preko albanskih vrleti u nezapamćenoj zimi po izuzetno niskim temperaturama, marša do ostrva Vido, oporavka vojske Srbije i povratka u svoju zemlju.
  • Drugog svetskog rata,
  • raspada Jugoslavije od 1991.
  • i NATO agresije 1999.godine

Zasluge, žrtve, plemenita dela i čovekoljublje njenih ljudi vredni su svakog poštovanja i nezaborava.

Danas je Vojna bolnica Niš savremena vojnozdravstvena ustanova Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, čija je osnovna delatnost sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih pripadnika MO i građanstva prevashodno na sekundarnom i delom na tercijalnom nivou zdravstvene zaštite.

Kroz ovaj vid aktivnosti Vojna bolnica Niš godišnje ostvari oko 100.000 pregeleda na nivou primarne zdravstvene zaštite i oko 170.000 specijalističkih pregleda, oko 1 500 hirurških intervencija, oko 3000 pacijenata se leči u stacionarnim uslovima i ostvari se oko 33 000 bolničkih dana. Vojna bolnica Niš uradi oko 70 000 raznih laboratorisjkih i drugih analiza i 7 000 radioloških dijagnostičkih procedura. Ovo su samo neki od krupnih pokazatelja rada Vojne bolnice Niš. I to je prva i osnovna misija vojne bolnice.

Osim toga Vojna bolnica Niš ostvaruje i drugu misiju kroz pružanje pomoći građanstvu u vanrednim okolnostima, a koja se ove godine ogledala kroz rad kovid bolnice gde je zbrinuto oko 300 pacijenta u stacionarnim uslovima u dva navrata; kao i treću misiju Vojske Srbije, a to je očuvanje mira u regionu i svetu kroz učešće u multinacionalnim operacijama i mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

Bogatstvo Vojne bolnice Niš leži pre svega u ljudima, visoko stručnim i predanim pripadnicima kolektiva vojne bolnice koji svakodnevno dokazuju i na delu iskazuju svoju odanost i predanost plemenitim ciljevima lečenja povređenih i obolelih, koji su im sa puno poverenja dodeljeni od strane društva.

Svakodnevno, delokrug rada se unapređuje školovanjem kadra, tehnološko-tehničkim opremanjem vojne bolnice i infrastrukturnim unapređenjem uslova smeštaja za bolesnike i svoje osoblje u sklopu materijalnih mogućnosti društva i opredeljenih finansijskih sredstava. Samo da vas podsetim da je u toku izrada projekta za gradnju urgentno prijemnog bloka i nalazi se u završnoj fazi projektovanja. Iskreno se nadam da će u ovoj 2022 godine krenuti i izgranja.

Dva su izazova u ovom savremenom dobu, prvi je kolektivna bezbednost u regionu i svetu. Ovih dana smo svedoci rastićih tenzija i u regionu, u neposrednom okruženju ali i na tlu evropskog kontinenta.

Od 2001. godine kada se VS ponovo vraća na međunarodnu scenu uzimajući u obzir učešće u mirovnim misijama prevashodno Ujedinjenih nacija, a od 2012. godine i misija Evropske unije, Vojna bolnica je dala veoma značajan doprinos počev od aprila 2003. godine kada je vojni službenik medicinski tehničar Dara Đurić prvi put otišla u DR Kongo. Od tada do danas oko 200 pripadnika Vojne bolnice Niš je uzelo učešće u sanitetskim jedinicama različitog formata i sastava u misijama UN i EU. Pripadnici Vojne bolnice Niš su učestvovali u sastavu tima za vazdušnu evakuaciju u misiji UN u DR Kongo MONUC, misiji UN u Čadu MINURCAT, misiji UN u Centralnoafričkoj Republici MINUSCA, kao i trening misijama Evropske unije u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici. Trenutno je u misijama u Centralnoafričkoj Republici i Somaliji ukupno 18 pripadnika Vojne bolnice Niš, koji daju doprinos kolektivnoj i regionalnoj bezbednosti i promovišu Srbiju, Vojsku Srbije i srpski vojni sanitet na najbolji mogući način. Ovom prilikom ja ih sve pozdravljam i želim svako dobro, zdravlje i sreću i naravno ponajviše da se bezbedno vrate kući.

Drugi veliki izazov ovih godina je pandemija COVID 19. Vojna bolnica Niš je sledeći preporuke i poštujući propise i naređenja preduzela sve iz domena svoje nadležnosti kako bi se pandemija stavila pod kontrolu. Preduzimaju se sve mere kako bi se najpre zaštitili pripadnici Vojne bolnice i pacijenti koji se u njoj leče, a dala je i svoj nesebični doprinos lokalnoj zajednici kroz rad i lečenje non kovid pacijenata u 2020. godini i u dva navrata kao kovid bolnica i to od 5. decembra 2020. do 2. februara 2021. kada je stacionarno lečeno 142 pacijenta i od 29. marta do 12. maja 2021. godine kada je lečeno 159 pacijenata sa COVID infekcijom. Osim toga naši lekari i medicinski tehničari bili su angažovani u ispomoć i na VMA i KOVID Bolnicu Karaburma.

Zahvanjujem se svim našim pripadnicima koji su 2021. godini otišli u zasluženu penziju i želim im dobro zdravlje i sreću i da svoje treće doba žive dugi dugi niz godina.

Zželjom da Vojna bolnica Niš nastavi svoju istoriju i tradiciju na dobrobit celog društva želim još jednom da vam čestitam DAN VOJNE BOLNICE NIŠ”, istakao je u svom obraćanju pukovnik dr Goran Milojković, pomoćnik upravnika za lečenje.

Na dan kada je obeleženo 144 godine postojanja i rada Vojne olnice Niš, delegacija ustanove položila je vence na

-Spomen piramidu žrtvama pegavog tifusa, koji je podignut 1915. godine. Jedinstven spomenik koji su lekari podigli svojim pacijentima.....

-Spomen ploču koja je postavljena oktobra meseca 2014. godine , u godini kada smo obeležavali sto godina od početka Prvog svetskog rata . Postavljena je na inicijativu Udruženja potomaka rtnika 1912-1920 godine i Rusko srpskoh humanitarnog centra u znak zahvalnosti svim lekarima i medicinskim sestrama koji su bili u Vojnoj bolnici u toku Prvog svetskog rata.

-Bistu dr Vladanu Đorđeviću, osnivaču bolnice i prvom upravniku otkrili smo na dan ustanove 2020. godine.

 

 


#   Niš   Vojna bolnica Niš   Vojska Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima