Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zatvara se najsavremeniji centar za dijalizu u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 09.05.2013. Autor: Ivana Anđelković |

Dijalizni centar „Frezenijus“ ostao je bez pacijenata, lekari i medicinsko osoblje strahuju da će ostati i bez minimalca, a postoji realna mogućnost da centar bude definitivno zatvoren.

Zatvara se najsavremeniji centar za dijalizu u Nišu

Iako su pojedini pacijenti pre odlaska pokušavali da sačuvaju centar od zatvaranja jer im se dopao tretman koji su imali, ipak nisu uspeli.

Dr Vekoslav Mitrović iz „Frezenijusa“ kaže za „Blic“ da je ideja o otvaranju dijaliznog centra bila da se rastereti državni centar koji radi u teškim uslovima.

- Kod nas je lečeno samo 28 pacijenata koji su odlukom Niške filijale RFZO vraćeni nazad u Klinički centar na dalje lečenje. Ovo se desilo uprkos činjenici da smo pacijente lečili hemodijafiltracijom, odnosno savremenom metodom, a ne kao što je precizirano ugovorom standardnom jeftinom dijalizom - kaže dr Mitrović.

Direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanović ističe da je u međuvremenu Klinički centar povećao smeštajne kapacitete na Klinici za nefrologiju, da su uočene nepravilnosti, ali da su ipak spremni za dalje pregovore.

- Klinički centar ceni sve što je Kompanija „Frezenijus“ učinila za pacijente, počev od investicije u Nišu, pa i same brige o pacijentima. U nekoliko razgovora sa predstavnicima kompanije, zajednički smo konstatovali da je od samog početka bilo “nepravilnosti”, zbog kojih je i prekinuta saradnja. Takođe izrazili smo i želju da se saradnja nastavi. Ovo je problem na nivou Republike Srbije - rekao je Radovanović za „Blic“.

U „Frezenijusu“ navode da njihove usluge RFZO nije plaćao nekoliko poslednjih meseci pre preuzimanja pacijenata i da je taj dug narastao na 11 miliona dinara.

- Nakon povlačenja pacijenata naš centar je odlukom osnivača u statusu mirovanja, osoblje dolazi na posao radi održavanja aparata i opreme i prima minimalne plate. Dobili smo uveravanja od Ministarstva zdravlja, direktora Kliničkog centra i direktora RFZO, da će problem biti rešen, ali se to do danas ništa nije desilo, pa se kompanija priprema da centar definitivno zatvori - dodaje dr Mitrović.

Klinika „Fresenius medical care“ otvorena je pre dve i po godine u Nišu i u nju je uloženo tri miliona evra. U centru je radilo dvoje lekara, šest sestara, administrator, tehničar i dva pomoćna radnika. “Frezenijus” je u 2011. i 2012. godini proglašen za najbolji centar u evropskoj mreži.

Usluge posle isteka ugovora

U Republičkom fondu zdravstvenog osguranja kažu da je ugovor sa “Frezenijusom” istekao 22. maja prošle godine i da je Filijala Niš obavestila “Frezenijus” da uputi pacijente na lečenje u Klinički centar. U Specijalnoj bolnici za hemodijalizu „Fresenius Medical Care“ posle prestanka važenja ugovora pruženo je 913 usluga za 21 osiguranika u vrednosti od 10,4 miliona dinara, ali ih je filijala osporila jer nije bilo pravnog osnova, kažu u RFZO.

Komentara: 0


#   Niš   Zoran Radovanović   investicije   Klinički centar
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima