Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Деда Цветко суператлета

rssBookmark and Share

09.03.2014. Д. Стојановић, Вечерње новости

Пензионисани професор из Ниша најбољи спортски ветеран у Србији. Какве су ти мисли, такав ти је живот, каже 77-годишњи освајач три медаље

Цветко редовно вежба у Нишу
Цветко редовно вежба у Нишу

Нишлији Цветку Китићу (77), доктору наука, професору физичке културе Медицинског факултета у пензији и 55 година верном читаоцу "Вечерњих новости", ни поодмакле године нису препрека да постиже врхунске атлетске резултате.

- Какве су ти мисли, такав ти је живот - казује Китић. - То сам схватио још у младости и нисам никад дозвољавао да ме окупира негативна енергија, што топло препоручујем и свој нашој млађарији.

Најновије признање овом Нишлији необичне животне енергије, стигло је прошле недеље из Савеза атлетских ветерана Србије. Проглашен је за најбољег спортског ветерана у републици у 2013. години. Претходно, за најбољег је проглашен и у свом матичном Атлетском клубу Ветеран из Београда, у који се учланио по одласку у пензију пре десет година, јер у Нишу не постоји сличан спортски колектив.

Најуспешнији такмичар у историји ветеранског спорта у Србији, како се чуло приликом уручења пехара у Београду, на лањским Олимпијским играма за ветеране у Торину, окитио се чак са три медаље. Златном у скоку удаљ, сребрном у троскоку и бронзаном у спринту на 100 метара. У истим дисциплинама већ пуну деценују је неприкосновен на Балкану. Цветко 100 метара истрчи за 14 секунди, док удаљ скочи нешто више од четири и по метра, чиме не могу да се похвале ни троструко млађи од њега.

За десет година такмичења, Китић је освојио укупно 64 медаље, од којих чак 45 златних. А, да би постизао такве успехе, свакодневно тренира у просеку по сат и по, трчећи нишким парковима и другим стазама. Следећи међународни наступ има крајем марта у Будимпешти, у исте три дисциплине на којима се пео на победничко постоље у Торину.

Иако је дубоко закорачио у осму деценију живота, витални Нишлија, за кога су, очигледно, године само број, истиче да његово време тек долази и да се неће предати све док га свест и ноге служе.

 

Спорт уместо лекова

Физичка активност, правилна исхрана и друштвени живот, основе су успеха Цветка Китића, оцена је стручњака.

- Физичка активност може да замени многе лекове, али ниједан лек не може да замени физичку активност - истиче познати нишки кардиолог, примаријус др Небојша Крстић и додаје да је Китић очигледан пример за такву тврдњу.


#   атлетика   Небојша Крстић   Цветко Китић   физичка активност
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима