Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реконструкција Хале Чаир

rssBookmark and Share

09.12.2010. niscafe.com

У Спортском центру ''Чаир'' у току су радови на реконструкцији спортске хале. Према пројекту реконструкције, спортска хала добиће сасвим нови ентеријер, шири капацитет, нови систем климатизације, степениште, реконструисане свлачионице, медицински блок као и телескопске односно покретне трибине. Спортска хала у Чаиру, после завршетка радова, биће спремна за одржавање највећих спортских такмичења. То ће бити репрезентативни спортски објекат који ће задовољити високе стандарде за одржавање спортских такмичења и у коме ће бити обезбеђена боља комуникација између организатора, гледаоца, спортиста и новинара.

Реконструкција Хале Чаир

Хала "Чаир" је изграђена 1974.године уз употребу материјала који су се у то време могли наћи на тржишту као савремени. Током коришћења од преко три деценије, услед замора материјала и девастирања појединих делова објекта, као и због одговора савременим захтевима европских спортских федерација, указала се потреба за реконструкцијом објекта и потребном санацијом појединих делова хале. У свему према пројектном задатку, могућностима и прописима урађено је идејно решење реконструкције, доградње, адаптације и санације хале "Чаир" у Нишу. Код израде овог решења узете су у обзир све примедбе и сугестије које је доставио Јан Туик из ЕХФ-а.

Пројектована су два нова улаза са приступним платоом и степеништем, као примарни улази, али су задржани и постојећи улази ,као секундарни, тако да се улаз тј. излаз у халу одвија у што краћем року. Укупно је предвиђено 5 улаза за гледаоце. Иначе, улази су издвојени за гледаоце, спортисте, ВИП посетиоце и новинаре. На свим улазима предвиђена је контрола у виду аутоматске идентификације, компјутерске обраде и видео надзора. Улаз у спортски блок се налази са западне стране. Спортски блок садржи контролу улаза, тимске свлачионице, тренерске и судијске свлачионице, помоћне свлачионице а из њега је могућ лак приступ малој сали за загревање спортиста. Пројектом је предвиђено форморање 6 тимских свлачионица, 2 свлачионице за тренере, 2 свлачионице за судије, као и 3 помоћне свлачионице.

Просторија за антидопинг лоцирана је близу свлачионица и амбуланте и садржи чекаоницу, лабораторију и одвојени тоалет. Амбуланта за спортисте односно просторија за пружање прве помоћи спортистима смештена је у сутеренском делу, има посебан улаз са спољне стране објекта и директну везу са тереном. Амбуланта за гледаоце биће смештена у приземном делу.

Службене просторије - просторије за ЕХФ особље према новом пројекту налазе се у сутеренском делу хале, са посебним и контролисаним улазом које обухватају 4 канцеларије и салу за састанке као и контролу улаза тј. акредитацију и засебан санитарни чвор. Административне просторије које користе запослени у хали се налазе са североисточне стране хале, имају посебан улаз са контролом и садрже 4 канцеларије и салу за састанке.

Пројектом је предвиђено проширење терена тако да се добија база површине 28 x 48 м. Уклањањем постојећих кружних зидова у нивоу терена и засецањем делова трибина се тражена димензија борилишта по целој висини тј. проширење обухвата и цео ваздушни простор изнад терена. Оваквим решењем омогућено је исправно постављање заштитне мреже као и равноправно постављање реклама на све четири стране. Постављањем још једног степеништа са галеријом добија се кружна комуникација по целом обиму хале. Постојећи паркет се уклања, врши се нивелација постојеће подне бетонске плоче и преко ње се поставља нови паркет на одговарајућој подлози са одговарајућим сертификатом за овакве објекте. Паркетом се покрива целокупна површина терена. У свему са правилима и стандардима ЕХФ-а постављају се голови, заштитне мреже и линије игралишта.

Простор за медије је пројектован у приземљу са источне стране хале. У простор за медије са улази преко посебног, контролисаног улаза са простором за акредитацију. Пртостор за медије садржи информационе пултове, простор за кетеринг, простор за рад сапотребном инсталационом инфраструктуром, прес салу и један засебан студио. Из просторе за медије се посебном одвојеном комуникацијом приступа телескопским трибинама, иза записничког стола, које садрже седећа места за новинаре, комаентаторска места и 2 студија.

Предвиђено је да се нижи део објекта затвори по целом обиму стакленом фасадом у алуминијумској конструкцији. На делу изнад улаза предвиђене су одговарајуће надстрешнице. Виши део објекта застакљен је одговарајућим термоизолованим стаклом испред кога су постављени покретни брисолеји тако да је могуће контролисати природно осветљење према потреби. Покривање нижег дела предвиђено је кровном мембраном на одговарајућој подконструкцији са термоизолацијом. У хали је предвиђена замена свих електроинсталација, постављање још једног трафоа, реконструкција грејних и вентилационих инсталација, као и реконструкција инсталација водовода и канализације.


#   Милански едикт   Цар Константин Велики   реконструкција   видео надзор   свлачионице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима