Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гладни: Затворена народна кухиња

rssBookmark and Share

20.09.2013. Autor: M.Maksimović

У прокупачком Црвеном крсту престала је пре десетак дана, због недостатка новца, са радом народна кухиња, па је око 380 најугроженијих грађана општине остало без јединог и сигурног оброка у току дана.

Гладни: Затворена народна кухиња

Секретар Црвеног крста у Прокупљу Душица Динић тврди да је ова организација принуђена да обустави дељење хране јер локална самоуправа не жели да испоштује динамику трансфера новца Црвеном крсту, иако су они будзетски корисници и средства раније планирана.

Више пута смо указивали и слали дописе председнику општине и надлежним институцијама да нам се исплате средства која су иначе предвиђена будзетом општине за 2013. годину. Увек смо наилазили на затворена врата и сада смо дошли у ситуацију да више не можемо да функционишемо - рекла је за Душица Динић.

Она наглашава да су предвиђена будзетска средства за ову годину 4, 5 милиона динара, а да је из будзета пребачено за првих девет месеци свега 478. 000 динара, или око 10 одсто.

"Брига о социјално угроженим људима не може да буде брига само Црвеног крста. Пре седам година смо се изборили да добијемо Народну кухињу као вид социјалне заштите, али смо доведени у ситуацију да је сада затворимо. Нашим корисницима је ово био једини оброк дневно и сада остају и без тога и то у периоду када наилази зима и све и да хоће, они немају где да зараде. Многи од њих ће завршити на улици, а храну тражити по контејнерима - истиче секретар Црвеног крста.

Председник општине Прокупље, Љубиша Ђурковић тврди за да је дошло до неспоразума и лоше комуникације између Црвеног крста у Прокупљу и надлежних локалних служби, те да ће већ од 1. октобра кухиња наставити са радом.

"Обавестили смо надлежне у Црвеном крсту да поднесу званичан захтев локалној самоуправи и да ће им након тога одређена средства бити пребачена како би се већ почетком месеца поново активирао рад народне кухиње" појашњава за председник Ђурковић.


#   Љубиша Ђурковић   општина   социјално угрожени   председник општине   локална самоуправа   Душица Динић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима