Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Истрага о бегу нишких малолетника

rssBookmark and Share

07.10.2015.

Двоје малолетника из Ниша, чији су нестанак пријавили полицији родитељи пре десетак дана, од јуче су у Србији. Деца су добро, опорављају се, а накнадна истрага ће показати да ли су сами или уз нечију помоћ илегално прешли границу са Бугарској.

Ниш: Истрага о бегу нишких малолетника

Предмет ће бити уступљен и нишком Центру за социјални рад, а о свему ће бити обавешено и Више тужилаштво у Нишу, јер је реч о малолетницима.

Међу 33 000 регистрованих избеглица у Бугарској, нашло се и двоје младих из Ниша који су се, као житељи Ирана јавили прихватном центру Бусманци недалеко од Софије. Како су тринаестоогодишња девојчица и младић од 17 година прешли 190 километара од Ниша преко границе до кампа, утврдиће наканадна истрага

Конзул Србије у Бугараској Александар Стаматовић каже да су малолтници извршили прекршај илегалног преласка државне границе и давања нетачних података о себи. "Ми још нисмо добили званичан одговор бугарских органа о принудним мерама које ће одредити, а које налаже закон Републике Бугарске", наводи Стаматовић.

Центар за социјална рад ће преоценити и упутити предлог Прекршсајном суду да ли актере ове приче после свега треба казнити или им изрећи васпитну меру.

Нека карика у свему томе недостаје. Деца су успела и имала потребе да напусте породицу и оду у нешто непознато, каже Љиљана Милојевић из нишког Центра за социјални рад

Судија Прекршајног суда Мишел Марковић истиче да је девојчица која је илегално прешла државну границу не подлеже прекршајној одговорности. "Може одговорати евентуално родитељ јер је проспустио вршење дужног надзора над њом, док дечак може одговарати прекршајно, каже Марковић.

Годишње у Нишу око седамдесеторо малолетника побегне од куће.

Руководилац групе за сузбијање маллетничке деликвенције у нишкој полицији Братислав Тимотијевић апелује на родитеље да поведу строгу пажњу о својој деци. "Ова прича има срећан крај и то је добро, деца су се вратила кући, све ће то се да решити на овај или онај начин реши. Али не желим да спекулишем шта је све на том путу могло да им се деси", додаје Тимотијевић.

Родитељи деце нису желели јавно да говоре о томе кроз шта су све за протеклих десетак дана пролазили док су им деца била одсутна од куће. Полиција сутра почиње детаљне разговоре са дечаком и девојчицом како би утврдила праве мотиве једне овакве дечје авантуре.

Драгана Сотировси, РТС


#   полиција   Центар за социјални рад   истрага   азиланти   Бугарска   малолетници   конзул   Момчило Петковић   Анђела Стојнев   побегли   Више тужилаштво   Александар Стаматовић   Мишел Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима