Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу мртваце држе као таоце!

rssBookmark and Share

16.04.2015. Курир, Јужна Србија Инфо

Власници капеле траже 100.000 динара од Центра за социјални рад да би дозволили да се сахране азилант који је преминуо 28. фебруара и Снежана Хорват, која је умрла 30. марта

Мртвачница, Фото: vebkafe.hr
Мртвачница, Фото: vebkafe.hr

Неидентификовани мушкарац, који је преминуо 28. фебруара у нишкој болници услед тешких повреда задобијених након превртања комбија са 42 илегална имигранта, још није сахрањен јер болничка капела захтева гаранцију да ће јој бити плаћени трошкови.

Иста зла коб задесила је и Снежану Хорват, преминулу жену без сродника, која је у капели од 30. марта. У погребној фирми „Шароњић“, у чијем је заправо власништву капела, истичу да ће лешеве предати чим од Центра за социјални рад добију писмену потврду да ће им бити исплаћено око сто хиљада динара за чување оба тела. Међутим, у Центру за социјални рад наглашавају да је плаћање услуга капеле могуће тек након сахрањивања.

Проблем је изашао на видело захваљујући Небојши Ђорђевићу, станодавцу Снежане Хорват. Он је огорчен што жена није покопана већ петнаест дана.

Погребници чекају паре

- Она није имала никог свог, желео сам да јој бар ја на гробу запалим свећу. У Центру за социјални рад, који је био Снежанин старатељ, говорили су ми да ће погреб бити за неколико дана. Међутим, жена је и даље у капели. Не могу да схватим због чега нема право на достојанствен крај - каже Ђорђевић.

У погребном предузећу „Шароњић“ кажу да лешеви неће напустити капелу док им дуговање не буде исплаћено:

Компликована процедура

- Центар за социјални рад је дужан да нам достави захтев да извршимо погребне услуге и да се обавеже да ће сносити трошкове. Неопходна нам је таква гаранција јер већ имамо потраживања по истом основу ка њима, због чега смо покренули судски спор. Да је то раније урађено, сума не би била оволика, јер сваки дан одлагања увећава трошкове.

Директор Центра за социјални рад Зоран Јовић вели да постоји тачно одређена процедура:

- У оваквим случајевима доносимо решење о праву на бесплатно сахрањивање, које се доставља Управи за грађанска стања. Она даје налог комуналном предузећу „Горица“ да обави сахрањивање. Фактуру о извршеној погребној услузи „Горица“ прослеђује Управи за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту а она новац уплаћује нама. Ми затим тај новац уплаћујемо „Горици“ а на њима је да регулишу свој однос с капелом. Решење о праву на бесплатно сахрањивање за Н. Н. имигранта донето је 9. марта, а за Снежану Хорват 2. априла, и до сада би били сахрањени да је капела дозволила људима из „Горице“ да преузму лешеве.


#   исплата   сахрана   Центар за социјални рад   Горица ЈКП   Зоран Јовић       ПП Шаровић   погребне услуге
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима