Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кинези долазе у средњевековни манастир по мелеме

rssBookmark and Share

06.10.2013. Autor: Tanjug

Средњовековни манастир Светог Ђорђа, задужбину Дејановића из 14. века последњих година посећује све већи број верника из целог света у потрази за излечњем од разних болести с обзиром да у овом манастиру на Старој планини монахиње справљају мелеме и чајеве који благотворно делују и помажу у излечењу разних болести.

Кинези долазе у средњевековни манастир по мелеме

О мелемима из Темачког манастира, како је познат у народу с обзиром да се налази у близини села Темска на Старој планини прочуло се и до далеке Кине па је пре пар недеља у овај манастир дошла и велика група Кинеза у потрази за мелемима и чајевима, каже игуманија Ефросинија, старешина манастира.

По речима игуманије, ово је прва посета манастиру групе људи из Кине, а монахиње су посебно изненађене с обзиром да је Кина позната по најдужој традицији коришћења алтернативне медицине, чајева и лекова из природе у лечењу разних болести.

"Сви су узели понеки чај и мелем, а обишли су и манастир и били одушевљени историјом и фрескама у њему", прича игуманија и додаје да су вештину припремања чајева и мелема монахиње у овом манастиру научиле од руских монахиња које су после Октобарске револуције дошле у ове крајеве.

У манастиру су 1936. године дошле мати Таифа и Марина, ћерке једног руског лекара из Москве који је, како каже игуманија, познат по томе да је лечење биљем увео у званичну медицину у Русији још пре Другог светског рата. Управо по његовим рецептима оне су и правиле лекове па се убрзо прочуло у целој земљи након чега су у овај манастир почели да долазе људи из целе ондашње Краљевине Југославије.

По причама старих монахиња, људе су овде довозили на воловским колима и на носилима, да би они одавде одлазили здрави, додаје игуманија.

"Мелеми се справљају, осим од биља са Старе планине и од планинског воћа, маслиновог уља, понегде се додаје и мало манастирске ракије коју печемо овде. Највише мелема правимо против псоријазе, разних алергија, синуса, опадања косе, херпеса, опекотина и многих других болести", прича Ефросинија.


#   манастир
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима