Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани у страху за биљни и животињски свет , инспекторе баш брига

rssBookmark and Share

Пирот 30.01.2014. РТС

Мештани Темске код Пирота поднели су пријаву републичкој инспекцији против ХЕ "Пирот", јер тврде да се из Завојског језера не испушта предвиђени биолошки минимум воде. Водна републичка инспекција, наложила је хидроелектрани да мора да поштује закон и обезбеди стални минимални проток воде.

Мештани у страху за биљни и животињски свет , инспекторе баш брига

Мештани Темске су огорчени јер, како кажу, хидроелектрана "Пирот" последња три месеца не испушта биолошки минимум воде из Завојског језера. Тиме, како кажу, у Хидроелектрани не само да крше Закон о водама, већ и угрожавају биљни и животињски свет у сливу Топлодолске реке.

"Биљни и животињски свет не може да опстане. Некада имамо тих 600 литара, али не и последња три месеца. Природа има огромне штете. Више немамо такав рибљи фонд, као што је некада био", каже Драгиша Лилић из Темске.

"Нека само испуњавају обавезу коју имају према нама. Ако су нам узели две трећине реке, нека нам пуштају бар биолошки минимум. Ништа преко тога не тражимо", каже председник Месне заједнице Темска Томислав Панчић.

Мештани Темске разочарани су и благом реакцијом инспекције, па најављују тужбе.

"Испод биолошког минимума наступа смрт, а брзина и начин реакције наших инспектора говори да они уопште не разумеју и не схватају проблем. Због одговорности према природној средини ми ћемо ићи до краја и тражићемо не само да се апсолутно поштују законске обавезе, него да ова хидроелектрана у будућности режим рада прилагоди режиму који важи у развијеним земљама", каже Душан Митић, независни одборник у СО Пирот.

У ХЕ "Пирот" кажу да је проблем настао пре годину дана због квара на темељном испусту из језера, односно цевоводу којим протиче биолошки минимум. Пошто квар нису успели да отклоне, пронађено је алтернативно решење.

Директор ХЕ "Пирот" Зоран Илић каже да је пројекат већ урађен, за тај начин испуштања гарантованог протока:

"Средства су обезбеђена и већ смо покренули јавну набавку, како би сви радови били у законским оквирима."

У хидроелектрани "Пирот" истичу да ће обезбедити биолошки минимум и раније, преливањем, уколико буде већег дотока у завојско језеро


#   Пирот   Завојско језеро   инспекција   хидроелектрана   Зоран Илић   Темска   Душан Митић   месне заједнице   рибљи фонд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима