Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Мура” купила пиротски „Први мај”

rssBookmark and Share

Пирот 11.09.2012. Autor: M.Penčić

Држава Србија подржала продају дела имовине фабрике тако што ће стимулисати купца са по 5.000 евра за свако новоотворено радно место.

„Мура” купила пиротски „Први мај”

Енглеско-словеначка компанија „АХ група” потписала је у понедељак купопродајни уговор са руководством „Првог маја” – Пирот. Ова компанија купила је три производне хале Индустрије одеће „Први мај” за 2,1 милион евра, док су погони Трикотаже и малопродајни објекти остали непродати. Уговор су потписали директор „Првог маја” Вељко Крстић и Мојца Луканчич сувласница „АХ групе” у чијем саставу је и словеначка „Мура”.

 Према речима Крстића ова компанија је била најозбиљнија и најзаинтересованија за пиротску текстилну фабрику која је ипак опстала после неуспешне приватизације. Мојца Луканчич је истакла да пиротска текстилна фабрика има потенцијал, али да су њени највећи проблеми били недостатак посла, оштећени производни погони у хали 2 и 3 и превелик број режијских радника у односу на производњу.

– Месецима смо преговарали. Наш предуслов је био да добијемо подршку синдиката и руководства фабрике, општине Пирот и Владе Србије. Све смо то усагласили и мислим да је ово добра прича и за „Први мај” и „Муру” – рекла је Луканчич и додала да производњу почињу већ крајем овог месеца када „Први мај” заврши већ преузете послове. Потврдила је и да ће прво понудити посао већ запосленим производним радницима и да ће до краја године упослити 1.100 текстилаца и да је екипа из „Муре” већ у првомајским погонима. У „Првом мају” сада ради 1.500 радника. Председник општине Пирот Владан Васић рекао је да је задовољан потписаним уговором. – „Први мај” и даље постоји као правно лице и све оно што није продато биће под заштитом државе, јер је процес реструктурирања у току. Очекујемо да „АХ група” испоштује потписани уговор о инвестицијама у наредне три године и упошљавању 1.350 радника. СИЕПА је подржала продају дела имовине фабрике тако што ће стимулисати купца са по 5.000 евра за свако новоотворено радно место – рекао је Васић.

Пре две године Агенција за приватизацију раскинула је приватизациони уговор са београдским бизнисменом Ђорђијем Ницовићем с образложењем да није испунио инвестиционе обавезе. Од тада фабрика је у процесу реструктурирања и о њој је бринула држава.


#   Пирот   Владан Васић   Вељко Крстић   Први мај   радно место
@kzpvladanvasic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима