Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Mura” kupila pirotski „Prvi maj”

rssBookmark and Share

Pirot 11.09.2012. Autor: M.Penčić

Država Srbija podržala prodaju dela imovine fabrike tako što će stimulisati kupca sa po 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

„Mura” kupila pirotski „Prvi maj”

Englesko-slovenačka kompanija „AH grupa” potpisala je u ponedeljak kupoprodajni ugovor sa rukovodstvom „Prvog maja” – Pirot. Ova kompanija kupila je tri proizvodne hale Industrije odeće „Prvi maj” za 2,1 milion evra, dok su pogoni Trikotaže i maloprodajni objekti ostali neprodati. Ugovor su potpisali direktor „Prvog maja” Veljko Krstić i Mojca Lukančič suvlasnica „AH grupe” u čijem sastavu je i slovenačka „Mura”.

 Prema rečima Krstića ova kompanija je bila najozbiljnija i najzainteresovanija za pirotsku tekstilnu fabriku koja je ipak opstala posle neuspešne privatizacije. Mojca Lukančič je istakla da pirotska tekstilna fabrika ima potencijal, ali da su njeni najveći problemi bili nedostatak posla, oštećeni proizvodni pogoni u hali 2 i 3 i prevelik broj režijskih radnika u odnosu na proizvodnju.

– Mesecima smo pregovarali. Naš preduslov je bio da dobijemo podršku sindikata i rukovodstva fabrike, opštine Pirot i Vlade Srbije. Sve smo to usaglasili i mislim da je ovo dobra priča i za „Prvi maj” i „Muru” – rekla je Lukančič i dodala da proizvodnju počinju već krajem ovog meseca kada „Prvi maj” završi već preuzete poslove. Potvrdila je i da će prvo ponuditi posao već zaposlenim proizvodnim radnicima i da će do kraja godine uposliti 1.100 tekstilaca i da je ekipa iz „Mure” već u prvomajskim pogonima. U „Prvom maju” sada radi 1.500 radnika. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da je zadovoljan potpisanim ugovorom. – „Prvi maj” i dalje postoji kao pravno lice i sve ono što nije prodato biće pod zaštitom države, jer je proces restrukturiranja u toku. Očekujemo da „AH grupa” ispoštuje potpisani ugovor o investicijama u naredne tri godine i upošljavanju 1.350 radnika. SIEPA je podržala prodaju dela imovine fabrike tako što će stimulisati kupca sa po 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto – rekao je Vasić.

Pre dve godine Agencija za privatizaciju raskinula je privatizacioni ugovor sa beogradskim biznismenom Đorđijem Nicovićem s obrazloženjem da nije ispunio investicione obaveze. Od tada fabrika je u procesu restrukturiranja i o njoj je brinula država.


#   Pirot   Vladan Vasić   Veljko Krstić   Prvi maj   radno mesto
@kzpvladanvasic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima