Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш експрес и даље „пркоси“ Уставном суду

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2012. Autor: Danas

Превозник Ниш експрес не само да одбија да плати заостали дуг, него и станичне услуге, због чега се Аутобуска станица Ћуприја у власништву предузећа у реструктурирању Велмортранс, налази се у великим финансијским проблемима - каже за Данас Мирослав Пешић, директор АС Ћуприја и додаје да је досадашњи дуг Ниш експреса достигао 6,3 милиона динара.

Ниш експрес и даље „пркоси“ Уставном суду

Према ценовнику, и тај аутопревозник требало би да плаћа 460 динара по аутобусу, али они траже да то буде 200 динара, тврди Пешић.

-Та цена је била актуелна у периоду док је важила одлука Привредне коморе Србије о рангирању аутобуских станица која је прописивала категоризацију и цену карата. Наша станица је сврстана у најнижу категорију, и није могла да наплаћује станичне услуге испод цене од 200 динара. У међувремену је Уставни суд Србије прогласио ту уредбу неуставном, је престала да важи и од тада свака станица има право да самостално одређује цене - објашњава Пешић.

Међутим, тврде у Ћуприји, возачи Ниш експреса одбијају да плаћају станичне услуге и пријем путника од 24. јула ове године обављају испред рампе станице. Наш саговорник наводи да тиме не само крше одлуку Уставног суда, него и чине нови прекршај.

-Ми покушавамо да направимо компромис са Нишлијама, али они нису спремни за то. Нудили смо им чак и да цену станичне услуге вратимо на ниво од 200 динара, али под условом да нам плате дуг. Ни на то не пристају. Поред Ниш експреса, станичне услуге одбија да плаћа и превозник Еуролајн из Параћина који нам дугују 600 хиљада динара. Ми смо у сталном контакту са надлежнима у Министарству саобраћаја, помоћник за друмски транспорт Милорад Илић се лично ангажовао и инсистирао код Ниш експреса да нам плате бар део дуга, међутим Нишлије на све то остају неме. Писали смо и на адресу председника Владе Србије Ивице Дачића, добили одговор да је предмет примљен, али се након тога ништа није десило - каже Пешић и додаје да би се „Гордијев чвор“ решио уколико би Министарство саобраћаја издало обавезујуће решење којим се аутопревознику налаже да путнике прима само у простору аутобуске станице, што би подразумевало и плаћање станичних услуга.

Ниш експрес није коментарисао оптужбе Пешића нити је објаснио због чега игнорише одлуку Уставног суда. Иако смо замолили да објасне настали проблем, три дана смо узалуд чекали на одговор. Ни у Привредној комори нисмо добили тумачење како превозници да се понашају после одлуке Уставног суда, јер је једина особа која има овлашћења да по овом питању даје информације на службеном путу.

Подсећања ради, Уставни суд Србије је својом одлуком оспорио Привредној комори Србије да уређује начин формирања „препоручених максималних цена“ станичних услуга, и утврдио да такво овлашћење ПКС нема ни на основу Закона о трговини, као и да је одредбама чланова 31. до 41. Општих услова, прекорачила законом утврђено овлашћење.


#   Ниш   Ниш експрес   Уставни суд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима