Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš ekspres i dalje „prkosi“ Ustavnom sudu

rssBookmark and Share

Niš 12.10.2012. Autor: Danas

Prevoznik Niš ekspres ne samo da odbija da plati zaostali dug, nego i stanične usluge, zbog čega se Autobuska stanica Ćuprija u vlasništvu preduzeća u restrukturiranju Velmortrans, nalazi se u velikim finansijskim problemima - kaže za Danas Miroslav Pešić, direktor AS Ćuprija i dodaje da je dosadašnji dug Niš ekspresa dostigao 6,3 miliona dinara.

Niš ekspres i dalje „prkosi“ Ustavnom sudu

Prema cenovniku, i taj autoprevoznik trebalo bi da plaća 460 dinara po autobusu, ali oni traže da to bude 200 dinara, tvrdi Pešić.

-Ta cena je bila aktuelna u periodu dok je važila odluka Privredne komore Srbije o rangiranju autobuskih stanica koja je propisivala kategorizaciju i cenu karata. Naša stanica je svrstana u najnižu kategoriju, i nije mogla da naplaćuje stanične usluge ispod cene od 200 dinara. U međuvremenu je Ustavni sud Srbije proglasio tu uredbu neustavnom, je prestala da važi i od tada svaka stanica ima pravo da samostalno određuje cene - objašnjava Pešić.

Međutim, tvrde u Ćupriji, vozači Niš ekspresa odbijaju da plaćaju stanične usluge i prijem putnika od 24. jula ove godine obavljaju ispred rampe stanice. Naš sagovornik navodi da time ne samo krše odluku Ustavnog suda, nego i čine novi prekršaj.

-Mi pokušavamo da napravimo kompromis sa Nišlijama, ali oni nisu spremni za to. Nudili smo im čak i da cenu stanične usluge vratimo na nivo od 200 dinara, ali pod uslovom da nam plate dug. Ni na to ne pristaju. Pored Niš ekspresa, stanične usluge odbija da plaća i prevoznik Eurolajn iz Paraćina koji nam duguju 600 hiljada dinara. Mi smo u stalnom kontaktu sa nadležnima u Ministarstvu saobraćaja, pomoćnik za drumski transport Milorad Ilić se lično angažovao i insistirao kod Niš ekspresa da nam plate bar deo duga, međutim Nišlije na sve to ostaju neme. Pisali smo i na adresu predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, dobili odgovor da je predmet primljen, ali se nakon toga ništa nije desilo - kaže Pešić i dodaje da bi se „Gordijev čvor“ rešio ukoliko bi Ministarstvo saobraćaja izdalo obavezujuće rešenje kojim se autoprevozniku nalaže da putnike prima samo u prostoru autobuske stanice, što bi podrazumevalo i plaćanje staničnih usluga.

Niš ekspres nije komentarisao optužbe Pešića niti je objasnio zbog čega ignoriše odluku Ustavnog suda. Iako smo zamolili da objasne nastali problem, tri dana smo uzalud čekali na odgovor. Ni u Privrednoj komori nismo dobili tumačenje kako prevoznici da se ponašaju posle odluke Ustavnog suda, jer je jedina osoba koja ima ovlašćenja da po ovom pitanju daje informacije na službenom putu.

Podsećanja radi, Ustavni sud Srbije je svojom odlukom osporio Privrednoj komori Srbije da uređuje način formiranja „preporučenih maksimalnih cena“ staničnih usluga, i utvrdio da takvo ovlašćenje PKS nema ni na osnovu Zakona o trgovini, kao i da je odredbama članova 31. do 41. Opštih uslova, prekoračila zakonom utvrđeno ovlašćenje.


#   Niš   Niš ekspres   Ustavni sud
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima