Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НИШ: Незаконито обрачунат ПДВ за струју

rssBookmark and Share

09.10.2012. Autor: Agencija Tanjug

Центар за заштиту потрошача „Форум“ затражио је данас исправку септембарских рачуна за струју у којима је порез на додату вредност обрачунат са 20 одсто, рекао је председник тог центра Јован Јовановић.

НИШ: Незаконито обрачунат ПДВ за струју

У Центру за заштиту потрошача сматрају да је ПДВ незаконито обрачунат и да се увећање пореза може примењивати од 1. октобра 2012. године.

-Електродистрибуција се позива на члан 14. Закона о порезу на додату вредност, тачка четири, где се каже да је промет робе настао даном очитавања примљене електричне енергије, казао је Јовановић и додао да се очитавање обавља од првог до петог, па зато сматрају да имају право на износ од 20 одсто.

Законом о заштити потрошача јасно је речено да је испорука струје „услуга од општег интереса“, а Закон о порезу на додату вредност у члану 15. регулише да је промет услуга завршен даном када је завршено појединачно пружање услуга, наводи Јовановић.
Према његовим речима, услуга у септембру је завршена 30. септембра, па се ПДВ мора обрачунати у висини од 18 одсто.

Велики број потрошача обратио се Центру са приговором због обрачуна потрошње струје за протекли месец, а Јовановић указује да је таквим обрачуном нанета штета грађанима и да је потребно рачуне исправити.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима