Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NIŠ: Nezakonito obračunat PDV za struju

rssBookmark and Share

09.10.2012. Autor: Agencija Tanjug

Centar za zaštitu potrošača „Forum“ zatražio je danas ispravku septembarskih računa za struju u kojima je porez na dodatu vrednost obračunat sa 20 odsto, rekao je predsednik tog centra Jovan Jovanović.

NIŠ: Nezakonito obračunat PDV za struju

U Centru za zaštitu potrošača smatraju da je PDV nezakonito obračunat i da se uvećanje poreza može primenjivati od 1. oktobra 2012. godine.

-Elektrodistribucija se poziva na član 14. Zakona o porezu na dodatu vrednost, tačka četiri, gde se kaže da je promet robe nastao danom očitavanja primljene električne energije, kazao je Jovanović i dodao da se očitavanje obavlja od prvog do petog, pa zato smatraju da imaju pravo na iznos od 20 odsto.

Zakonom o zaštiti potrošača jasno je rečeno da je isporuka struje „usluga od opšteg interesa“, a Zakon o porezu na dodatu vrednost u članu 15. reguliše da je promet usluga završen danom kada je završeno pojedinačno pružanje usluga, navodi Jovanović.
Prema njegovim rečima, usluga u septembru je završena 30. septembra, pa se PDV mora obračunati u visini od 18 odsto.

Veliki broj potrošača obratio se Centru sa prigovorom zbog obračuna potrošnje struje za protekli mesec, a Jovanović ukazuje da je takvim obračunom naneta šteta građanima i da je potrebno račune ispraviti.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima