Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије посматрале помрачење сунца из Тврђаве

rssBookmark and Share

20.03.2015. Југмедиа, Јужна Србија Инфо

Прави заљубљеници у астрономију, њих стотинак, пратили су у току преподнева помрачење сунца уз помоћ телескопа који су у Тврђави поставили Астрономско друштво “Алфа” и Природно-математички факултет.

Нишлије посматрале помрачење сунца из Тврђаве

Ово удружење и Природно-математички факултету обезбедили су на интернету и директан пренос помрачења са телескопа у Тврђави.

За разлику од 1999. године када је помрачење сунца изазвало општу панику и пустош на нишким улицама, овога пута тај природни феномен прошао је малтене незапажено.

Нишлије су биле потпуно незаинтересоване за то што се збива на небу и мало је било оних који су фотографисали ову појаву или је посматрали затамњеним стаклима.

Панику због помрачења сунца 1999. године изазвали су сами државни органи Србије упозоравајући грађане на опасност која им прети од овог природног феномена.

Тадашња Министарка здравља Лепосава Милићевић издала је званично саопштење Министарства здравља у коме је јасно било поручено да се остане у кућама, да се спусте све ролетне, да се не гледа напоље, јер људи могу да осете узнемирење, притисак или лупање срца, могу ослепити и имати бројне друге здравствене тегобе.


#   тврђава   интернет   Природно-математички факултет   Сунце   помрачење   Алфа астрономско друштво
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима