Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележена годишњица бомбардовања Лесковца у Другом светском рату

rssBookmark and Share

Лесковац 06.09.2016.

Полагањем венаца на спомен чесму посвећену недужним жртвама, данас је обележена 72. годишњица бомбардовања Лесковца у Другом светском рату.

Обележена годишњица бомбардовања Лесковца у Другом светском рату

Венце су испред локалне самоуправе положили помоћник градоначелника Зоран Јанковић и градски већник Никола Јаковљевић Коча, представници Војске Србије, Градског одбора СУБНОР-а, Удружења војних пензионера, као и Савеза потомака ратника Србије од 1912 - 1920.

Савезничко бомбардовање Лесковца догодило се 6. септембра 1944. године, када је у облаку дима нестао највећи део једног од најразвијенијих градова тадашње Југославије. Порушено је око 1800 објеката међу којима су били и симболи тадашњег Лесковца. Позната су имена 819 страдалих, али је њихов број био много већи.

- У овом часу, одајемо почаст свим невиним жртвама овог разарајућег напада на Лесковац, о коме се донедавно мало писало и говорило. Сигуран сам да ће овај злочин бити изазов младим историчарима у годинама које долазе. Дужност свих нас је да не престајемо да тражимо одговоре. Бомбардовање Лесковца 6. Септембра 1944. године је трагедија која никада не сме да се заборави, а наша је обавеза да очувамо сећање на све животе који су се тог дана завршили у рушевинама града, казао је помоћник градоначелника Зоран Јанковић.


#   Лесковац   годишњица   бомбардовање   Други светски рат   Зоран Јанковић   Градски већник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима