Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опасан Отпад: 1.055 напуштених аутомобила

rssBookmark and Share

16.04.2013. Izvor: Rts

Градско веће у Нишу упозорило комуналне инспекције појединих општина да са паркинга и зелених површина што пре уклоне остављене старе аутомобиле. Аутомобили се сматрају опасним отпадом и могу представљати ризик за животну средину.

Опасан Отпад: 1.055 напуштених аутомобила

Стари или хаварисани аутомобили, са таблицама или без њих, честа су слика на паркинг просторима у Нишу.

Пензионер Александар Столић каже да су они и препрека за паркирање. "То је катастрофа, то није само овде, вероватно и на другим местима је то тако или слично", прича Столић.

Највише их има у нишкој општини Медијана, али и широм града, кажу у нишкој Комуналној полицији.

Пи-ар Комуналне полиције у Нишу Милан Ђорђевић каже да је на територији града Ниша уочено 1.055 возила која немају регистарске таблице, а која нису у функцији.

Због киселине у акумулаторима, уља и антифриза, стари аутомобили представљају опасан отпад. У алексиначкој компанији "Макси-ко" откупљују и рециклирају аутомобиле.

"Не могу да кажем да ће се обогатити када га буду довезли, али у сваком случају неких 150 евра по једном аутомобилу узму као за старо гвожђе", каже сувласник и директор предзећа "Макси-ко" Миодраг Миловановић.

Цена уклањања возила, за шта трошкове сносе власници, износи 6.000 динара. Прошлог месеца на депоу Паркинг сервиса у Нишу нашло се свега 40 возила из комуналних прекршаја.

"На депоу већ дуже време стоји одређен број возила непреузетих за која планирамо у скорије време да спроведемо лицитацију и да их продамо", каже пи-ар Паркинг сервиса у Нишу Игор Војиновић.

У општини Медијана кажу да проблем није једноставан и да су у честе злоупотребе од стране власника аутомобила, који имају рок од 30 дана да уклоне возило.

Начелник општинске управе општине Медијана Александар Радојковић каже да власници таквих нерегистрованих возила уклоне возило и пребаце у двориште неке друге стамбене зграде, тако да поново почне да тече тај рок.

Поједине градске одлуке су неусклађене, па се чека нова одлука о условима уређења града. Неопходан је и организовани транспорт, што би помогло да се стари аутомобили брже и једноставније уклоне са јавних површина у Нишу.


#   Паркинг сервис   Милан Ђорђевић   Игор Војиновић   регистарске таблице   стамбене зграде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима