Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опрез! На пијацама отровна аронија

rssBookmark and Share

06.11.2013. Autor: Rts

После пријаве појединих грађана да су, уместо праве купили у Нишу лажну аронију, провера сумњивих бобица у Институту за јавно здравље у том граду показала је да нема отровних супстанци у њима. Иако је нишка Тржница забранила продају бобичастих плодова на пијацама у граду, та одлука се не поштује.

Опрез! На пијацама отровна аронија

Онај ко зна, можда би и могао да се снађе. Они други који су у литератури видели чему шта служи, могу и да погреше, јер се Нишлијама нуде бобице разне величине, боје и укуса.
Продавци откривају лековита својства крмеза и трњина, чија сезона брања увелико траје.


"Црне или тегет бобице, тек разлика у боји је незнатана, својства такође, али грешке купаца могу да буду велике. Боровница, трњина, аронија, сибирска и канадска боровница- само су на први поглед сличне биљке", каже продавац биља на нишкој пијаци.


У Удружењу берача лековитог биља у Сокобањи кажу да су ове године два пута на сокобањској пијаци затекли у корпама бобице сличне аронији, заправо плодове биљке из породице кромпира, која садржи оксалну киселину, за коју фармацеути тврде да може да буде штетна.


Председник Удружења за лековито биље др Јован Туцаков у Сокобањи Небојша Станојевић каже да је права аронија крупнија, тамно плаве боје, са улегнућима на дну и без звездасте капице, коју има слична коровска биљка, коју су берачи открили на једној плантажи код Скрибнице близу Књажевца.


Да свакако треба водити рачуна, потврђује и ова такође коровска биљка, у народу позната као живоплотица, за коју кажу да је српски гоџи, јер је скоро идентична биљци која се увози из Азије.


#   опрез   лековито биље   Небојша Станојевић   фармацеути
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима