Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oprez! Na pijacama otrovna aronija

rssBookmark and Share

06.11.2013. Autor: Rts

Posle prijave pojedinih građana da su, umesto prave kupili u Nišu lažnu aroniju, provera sumnjivih bobica u Institutu za javno zdravlje u tom gradu pokazala je da nema otrovnih supstanci u njima. Iako je niška Tržnica zabranila prodaju bobičastih plodova na pijacama u gradu, ta odluka se ne poštuje.

Oprez! Na pijacama otrovna aronija

Onaj ko zna, možda bi i mogao da se snađe. Oni drugi koji su u literaturi videli čemu šta služi, mogu i da pogreše, jer se Nišlijama nude bobice razne veličine, boje i ukusa.
Prodavci otkrivaju lekovita svojstva krmeza i trnjina, čija sezona branja uveliko traje.


"Crne ili teget bobice, tek razlika u boji je neznatana, svojstva takođe, ali greške kupaca mogu da budu velike. Borovnica, trnjina, aronija, sibirska i kanadska borovnica- samo su na prvi pogled slične biljke", kaže prodavac bilja na niškoj pijaci.


U Udruženju berača lekovitog bilja u Sokobanji kažu da su ove godine dva puta na sokobanjskoj pijaci zatekli u korpama bobice slične aroniji, zapravo plodove biljke iz porodice krompira, koja sadrži oksalnu kiselinu, za koju farmaceuti tvrde da može da bude štetna.


Predsednik Udruženja za lekovito bilje dr Jovan Tucakov u Sokobanji Nebojša Stanojević kaže da je prava aronija krupnija, tamno plave boje, sa ulegnućima na dnu i bez zvezdaste kapice, koju ima slična korovska biljka, koju su berači otkrili na jednoj plantaži kod Skribnice blizu Knjaževca.


Da svakako treba voditi računa, potvrđuje i ova takođe korovska biljka, u narodu poznata kao živoplotica, za koju kažu da je srpski godži, jer je skoro identična biljci koja se uvozi iz Azije.


#   oprez   lekovito bilje   Nebojša Stanojević   farmaceuti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima