Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посета Владимира Матића, гувернера за Србију и Црну Гору "Ротари Дистрикта 2483", ГО Медијана

rssBookmark and Share

Ниш 13.09.2018. М.М. Јужна Србија Инфо

У оквиру своје дводневне посте Нишу и доделе рачунара школма из прјекта "500 рачунара за 50 школа", гувернер за Србију и Црну Гору 2018/2019. годину Ротари Дистрикта 2483, Владимир Матић посетио је данас Градску општину Медијана, где га је са сарадницима примио Небојша Коцић, председник највеће нишке општине.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Поред господина Матића данашњем састанку су присуствовали и председник ротари клуба Ниш "Константин Велики" Бобан Манцев, председник ротари клуба "Ниш", Радмила Лукућ и Игор Тодоровић ротаријанац, али и у улози домаћина, већник у ГО Медијана.

Представници "Ротари Дистрикта" и нишких Ротари клубова, представили су актуелне пројекте на којима раде и позвали Градску општину Медијана да се укључи у пројекат "500 рачунара за 50 школа", а све то у циљу подизања свести и информатичког знања ученика. 

Како се ради о "глобал гранту" поред ротаријанаца из Србије укључени су и ротаријанци из иностранства, а Србији је обухваћено је 25 градова, од чега је Ниш добио да подели 26 рачунара.

У пројекту који је трајао девет месеци, прикупљено је чак 153.000 долара за набавку нових рачунара.

Председник ГО Медијана Небојша Коцић, упознао је угледне госте са бројним активностима, пре свега у области пронаталитетне политике, која јесте заштитни знак пшштине. Подсетио је да највећа нишка општина издваја 120 хиљада динара за треће дете, да стипендира најбоље студенте са нешто мање од 12 хиљада динара, да помаже таленте са 20.000 динара и брачне парове за вантелесну оплодњу са свог подручја. 

У сусрету је било речи и о могућностима за сарадњу у областима које промовишу културу и традицију југа Србије. 

Да подсетимо..

Ротари клуб је међународна организација пословних и професионалних људи удружених широм света, у циљу пружања хуманитарне помоћи, подстицања високих етичких стандарда у свим професијама и унапређење добре воље и мира у свету. Зачетник Ротари идеје Пол Харис, хуманиста из Чикага, организовао је и основао први Ротари клуб 23. фебруара 1905. године. 

Харис је 1910. године постао први председник светске организације Ротари Интернационал.

Ротари је данас једна од најугледнијих организација у свету и више од 29.000 Ротари клубова у 140 земаља.

Клуб је секуларна организација и свако може да се учлани, без обзира на пол, боју коже, религију или политичко опредељење.

Ротаријанци се обично окупљају једном недељно на доручку, ручку, вечери или да испуне њихов принцип развоја пријатељства као прилику за служење. "То је обавеза свих ротаријанаца", пише у њиховом Упутству о раду. 

Основни мото ротарија је несебично служити (Service Above Self).

 


#   Ниш   Цар Константин Велики   Медијана градска општина   треће дете   Ротери клуб   Ротари клуб   Небојша Коцић   Игор Тодоровић   Владимир Матић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима