Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Комарци у Нишу заражени вирусом Западног Нила

rssBookmark and Share

29.08.2013. Autor: Kurir

Вирусом Западног Нила заражени су и комарци у Нишу, показало је најновије узорковање београдског Завода за биоциде и медицинску екологију, које је на територији Србије започето у мају.

Комарци у Нишу заражени вирусом Западног Нила

Присуство вируса у Нишу пронађено је код половине узоркованих комараца, и то код старог тока Нишаве на Леденој стени, на Новом и Старом гробљу, код старог нишавског корита у Нишкој Бањи и код врежинског базена. Др Жарко Ранковић, директор нишке Клинике за инфективне болести, каже да је послао допис градској Управи за заштиту животне средине да се по хитном поступку изврши запрашивање против комарац, прво на пет спорних локација, а затим и на преосталој територији града.

Биолог др Иван Алексић из Завода за биоциде објаснио је да су налази на нишкој Тврђави и у парку Чаир проблематични, па ће комплетнији резултати бити познати после поновног узорковања.

- Радили смо на десетак локација, с обзиром на то да раније у Нишу нисмо пронашли заражене комарце - објашњава др Алексић.

Према подацима Института за јавно здравље Србије, досад је званично пријављено 105 случајева оболелих од грознице Западног Нила, од чега је 75 њих из Београда, остали су углавном из Војводине, а само један случај забележен је на југу, у околини Власотинца.


#   Жарко Ранковић   комарци   инфективне болести
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима