Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Komarci u Nišu zaraženi virusom Zapadnog Nila

rssBookmark and Share

29.08.2013. Autor: Kurir

Virusom Zapadnog Nila zaraženi su i komarci u Nišu, pokazalo je najnovije uzorkovanje beogradskog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koje je na teritoriji Srbije započeto u maju.

Komarci u Nišu zaraženi virusom Zapadnog Nila

Prisustvo virusa u Nišu pronađeno je kod polovine uzorkovanih komaraca, i to kod starog toka Nišave na Ledenoj steni, na Novom i Starom groblju, kod starog nišavskog korita u Niškoj Banji i kod vrežinskog bazena. Dr Žarko Ranković, direktor niške Klinike za infektivne bolesti, kaže da je poslao dopis gradskoj Upravi za zaštitu životne sredine da se po hitnom postupku izvrši zaprašivanje protiv komarac, prvo na pet spornih lokacija, a zatim i na preostaloj teritoriji grada.

Biolog dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide objasnio je da su nalazi na niškoj Tvrđavi i u parku Čair problematični, pa će kompletniji rezultati biti poznati posle ponovnog uzorkovanja.

- Radili smo na desetak lokacija, s obzirom na to da ranije u Nišu nismo pronašli zaražene komarce - objašnjava dr Aleksić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, dosad je zvanično prijavljeno 105 slučajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila, od čega je 75 njih iz Beograda, ostali su uglavnom iz Vojvodine, a samo jedan slučaj zabeležen je na jugu, u okolini Vlasotinca.


#   Žarko Ranković   komarci   infektivne bolesti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima