Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сад држава тражи паре од ветерана

rssBookmark and Share

10.09.2013. Autor: Politika

Док се чека одлука суда у Стразбуру, која дефинитивно треба да разреши дилему да ли сви ратни ветерани имају право на дневнице за боравак на Косову, стижу казне за њихове протесте

Сад држава тражи паре од ветерана

Ратни ветерани из Ниша и са подручја југа Србије поново су у центру пажње. Пошто годинама траже да им се исплате дневнице за учешће у ратним збивањима на Косову и Метохији, због чега су често протестовали, њихов случај стигао је до Међународног суда у Стразбуру. Овог лета чак је и једна њихова делегација, са браниоцима који их заступају, боравила у овом француском граду из којег би, како се  прича последњих дана, у скорије време требало да стигне и коначна судска одлука.

Српски ветерани из Ниша и још неких места на југу Србије и чланови многобројних удружења учесника рата, подсећамо, незадовољни што нису добили дневнице, а још више што нису сагледани као све њихове колеге у нашој земљи, којима су надокнаде за боравак на ратишту исплаћене, тужили су државу. Како пред српским правосудним органима нису добили оно што траже, по правду су отишли у Међународни суд.

Истовремено једно од највећих, Прокупачко удружења бораца рата од 1990. године, нашло се ових дана у скоро безизлазној ситуацији због чега је морало да се обрати Министарству правде, Основном суду у свом граду и заштитнику грађана. Председник удружења Томица Стевановић објашњава због чега:

– Да би платили судске трошкове настале у поступцима вођених против нас и за пресуде које су донете због тога што смо учествовали на митинзима током 2008. године, треба да издвојимо право богатство. Ми смо те године протестовали против неправедних одлука појединих судија које су своји рођацима, пријатељима и познаницима омогућавали исплате астрономских сума новца на име ратних дневница, што је изазвало велики револт резервиста, који с тим нису могли да се помире. Против нас, који смо проглашени организаторима протеста, поднете су пријаве за ремећење јавног реда и мира и суд нас је условно казнио због блокаде магистралног пута Ниш–Приштина, код Куршумлије и Мердара. Прихватили смо те казне, али износ судских трошкова који треба да платимо нереалан је и несхватљив. Конкретно, ја, као један од организатора тих митинга, треба да платим судске трошкове од чак 650.000 динара – рекао је Томица Стевановић.

Слично председнику прокупачког Удружења бораца ратова од 1990. Стевановићу, прошли су још неки ветерани окарактерисани као вође протеста и митинга пре неколико година у топличком и косаничком крају. И они треба да плате по неколико стотина хиљада динара за судске трошкове. Тада су, понајвише захваљујући блокадама саобраћаја, ратни ветерани из општина поред Копнене зоне безбедности између Србије и Косова скренули су пажњу на и себе и на неправедне судске одлуке. Касније, издејствовали су праведнију исплату онога што им је држава дуговала. Али, сада је изгледа дошло време и да вође протеста намире држави трошкове које су имали њени правосудни органи!?


#   САД   држава   међународни суд   Удружења бораца
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима