Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија поново међу последњима по издавању грађевинских дозвола

rssBookmark and Share

24.10.2013. Autor: Tanjug

Србија ће се по брзини издавања грађевинских дозвола поново наћи међу последњих десет земаља на "Дуинг бизнис" листи Светске банке за 2014. јер није направљен било какав помак у тој области, саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој.

Србија поново међу последњима по издавању грађевинских дозвола

Тај извештај који анализира услове пословања у 185 земаља биће представљен 29. октобра и наша земаља поново неће поправити своју позицију у очима инвеститора, навела је та организација.

Процес издавања грађевинских дозвола биће у фокусу наставка антибирократске кампање “Питајте када”.

Проблеме са дозволама, али и свим другим бирократским процедурама за које сматрају да су непотребно компликоване и дуготрајне грађани и привредници могу да пријаве НАЛЕД-у како би се утицало на надлежне органе да што пре буду поједностављене.

Друга важна тема кампање “Питајте када” биће борба против сиве економије. Подаци НАЛЕД-а показују да вредност промета у сивој зони премашује 24 одсто БДП-а. Око 28 одсто предузећа послује тако што не плаћа све пореске обавезе при исплати зарада или нелегално прометује робу.

Решења за ове проблеме била би измена Закона о планирању и изградњи, као и усвајање јединственог закона о инспекцијама и снижавање пореског оптерећења на најниже зараде.

Кључне измене у Закону о планирању и изградњи требало би да буду увођење једношалтерског система, електронско подношење и вођење захтева за дозволу, као и искључивање јавних предузећа из процеса одлучивања. Такво решење померило би Србију на "Дуинг бизнис" листи за око 100 места.

Доношење јединственог закона о инспекцијама требало би да у борби против сиве економије коначно реши питање преклапања надлежности, унапреди контролу и процес кажњавања, док би смањивање пореског оптерећења најнижих зарада требало да мотивише послодавце да запослене врате у легалне токове, а у том правцу би требало размотрити могућност укидања доприноса за здравство и незапосленост.

Коментара: 0


#   Србија   здравство   измена закона
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима