Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сви ћемо ове зиме помрети од глади!

rssBookmark and Share

22.09.2013. Autor: Alo

На народну кухињу у Прокупљу после седам година рада стављен је катанац пре десетак дана! Због тога је 380 корисника остало без јединог сигурног оброка, а надлежни тврде да је недостатак новца главни разлог затварања.

Сви ћемо ове зиме помрети од глади!

Црвени крст је принуђен да обустави дељење хране, јер је општина за првих девет месеци пребацила тек око 470.000 динара, иако су месечни издаци само за припрему и дистрибуцију хране око 1.215 динара по кориснику, то јест више од 450.000 динара месечно - каже Душица Динић, секретарка Црвеног крста (ЦК) у Прокупљу.

- Указивали смо председнику општине и надлежним институцијама да нам се исплате средства предвиђена буџетом за 2013. годину. Међутим, смо увек наилазили на затворена врата - истиче Динић уз напомену да је за ову годину из буџета у ту сврху предвиђено 4,5 милиона динара, а да је досад пребачено свега 10 одсто.

- Већини наших корисника је ово био једини оброк дневно. Сада остају и без тога, па ће многи од њих завршити на улици, а храну тражити по контејнерима - тврди она. Корисници народне кухиње поручују да многи од њих, ако се проблем ускоро не реши, неће дочекати пролеће јер ће током зиме буквално умрети од глади.

- Иако оброк који сам добијао није био довољан за све укућане, ипак је много значио, јер смо били сигурни да нећемо умрети од глади. Сада смо остали без хране, препуштени улици и контејнерима да бисмо преживели - каже Александар Јовановић (61), који живи са супругом инвалидом. С њим се слаже и Драган Ранковић (54), који је 2005. остао без посла, не прима ни динар социјалне помоћи и још издржава сина који студира ДИФ у Нишу.

Политичко препуцавање

Председник општине Љубиша Ђурковић изјавио је да је дошло до неспоразума у комуникацији и сарадњи ЦК и локалне самоуправе и најавио да ће тај проблем бити решен и да ће од 1. октобра кухиња поново почети да ради. „Обавестили смо надлежне у ЦК да поднесу захтев локалној самоуправи и после тога ће им одређена средства бити пребачена - рекао је Ђурковић. Међутим, како незванично сазнајемо, иза свега се крије политика, јер је Душица Динић члан ДС-а, у опозицији, па власт жели да преузме место секретара ЦК.


#   Љубиша Ђурковић   председник општине   Александар Јовановић   без посла   Душица Динић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима