Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Новом Пазару још пет неинвазивних респиратора, 30 милиона евра у развој

Bookmark and Share

06.04.2020. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић најавио је током посете Новом Пазару да ће, поред данас допремљених десет клиничких и три транспортна респиратора, новопазарска болница добити и пет неинвазивних респиратора на којима Kинези посебно инсистирају.

Фото: РТС
Фото: РТС

Током разговора са представницима локалне самоуправе у Новом Пазару Александар Вучић је рекао да ће једног дана у том граду бити изграђен и клинички центар.

Камиони са српском робом упућени на КиM

Одговарајући на новинарско питање, Вучић је рекао да је на Космет упуђено 248 камиона са српском робом и да нема несташице производа. Навео је да је задовољан што и Албанци узимају српско брашно.

Истиче да се тешки пацијенти са КиМ превозе у Ниш, Крагујевац и Београд.

Додао је и да је из Новог Пазара осморо Албанаца који немају ниједан документ Србије али су се ту нашли, превезено у Београд на лечење.

"Људи су људи, нисмо питали за документа и здравствени систем Србије брине о њима", рекао је председник.

Он је казао да ће им бити послато и пет неинвазивних респиратора, које зову вештачка плућа, а који се користе када болеснике скину са класичних респиратора и који им онда наредних неколико дана помажу да се не угуше.

"Дошао сам у Нови Пазар да кажем народу и Пазара и целе Рашке, и Сјенице и Тутина, да смо сви заједно у овој тешкој борби. Донели смо велику помоћ, не само док траје епидемија већ за сва времена", поручио је Вучић у обраћању после разговора у Новом Пазару.

Поред респиратора, медицинским радницима су донете и хируршке маске, 3.000 епидемилолошких маски, каљаче, капе, рукавице и 250 скафандера.

"Желимо да знају да бримено о њима и да се надамо да ће да избегну ширење вируса. Ја знам да овде живе људи без страха и ја вас само молим да останете код куће, да чувате баке, деке, јер имамо та искуства да су се преко домина заразила и деца од  2-3 године али и деке и баке које су у тежем стању", појаснио је Вучић.

Председник је поручио да је Србија урадила све што је могла.

"И поносан сам што смо показали да нам је и Србин и Бошњак исти. Ми смо данас као браћа разговарали, без разлика, гледали како да сачувамо људе у Пазару. Наредне две недеље биће изузетно тешке", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да су у Новом Пазару по први пут говорили и о ономе што ће се радити после епидемије, а то је пруга Пожега - Дуга Пољана, чиме би читав Пештер био повезан и са Београдом и са Сарајевом. 

"Није срамота бити инфициран" 

Министар Расим Љајић је истакао да је Нови Пазар први град који је председник Вучић обишао од почетка епидемије и истакао да је у Новом Пазару била потребна и материјална и морална помоћ.

"Ја вас молим да схватите да није срамота бити инфициран, бити болестан, јер болест не бира ни принчеве, ни државнике. Знам да нас критикујете, али ми ово чинимо да сачувамо здравље и животе људи, како би могли да превладамо велике економске проблеме који ће после овога настати. Ми шаљемо поруку и Пазару и целој Србији да нико неће бити заборављен ", истакао је Љајић. 

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац захвалио је на помоћи која је стигла.

"Jеднаки значај има и екипа лекара која је дошла да нам искуством помогне. Ситуација јесте тешка, забрињавајућа, али са помоћи која је стигла и са лекарима који су ту биће стављена под контролу. Суграђанима поручујем да је и поред све помоћи ово и ствар сваког појединца да се заштите и да заштите и друге. Да буду одговорни према себи, својој породици, заједници и друштву. Сви заједно одговорношћу и поштовањем мера можемо да изађемо као победници", рекао је градоначелник.

Директор болнице у Новом Пазару Мехо Махмутовић је рекао да је ово сигурно највећа помоћ коју су могли да добију.

"Ситуација у којој се тренутно налазимо је тешка, до краја недеље очекујемо велики број новозаражених од контакта које су имала 22 заражена. Критичарима на рачун нашег рада и слања на Сајам желим да поручим да они који тамо иду треба да буду срећни јер не иду у болницу. Можда су доброг здравља али могу да заразе друге а и њихово стање мора да се контролише. Морају пацијенти да поштују реч лекара а суграђани мере Кризног штаба јер се у супротном урушава цео систем", поручио је Махмутовић.

Убрзаће се градња путева

Током разговора у Новом Пазару председник Србије је поручио да се огроман новац улаже у Нови Пазар.

"Само да ово прође да људи крену да раде, а наш је посао да урадимо још више", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је веома важно да се обезбеди и добар транспорт до Новог Пазара и да ће се зато убрзати градња планираних путева, односно брзе магистрале између Пазара и Рашке и Kраљева.

Подсетио је да иде и ауто-пут којим ће се повезати Чачак са Kраљевом, као и да ће бити и веза ауто-путем до Kрагујевца.

Председник Србије је истакао да држава улаже више од 30 милиона евра у развој Новог Пазара, као и да је када је долазио данас хеликопером видео колико још ствари треба урадити у том граду.

Бишевац и Махмутовић су захвалили председнику на помоћи и истакли да ће им она пуно значити не само у овој ситауцији.


#   Александар Вучић   Расим Љајић   Нови Пазар   Коронавирус
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима