Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За улазак у Шенген држављанима са Балкана биће потребна дозвола и такса

Bookmark and Share

26.04.2018. Бета, Н1

Држављани земаља Западног Балкана ће морати да преко интернета убудуће од Европске уније затраже дозволу за улазак у простор Шенгена иако им није потребна виза и да плате таксу од седам евра, у склопу мера које ЕУ уводи за много строжи надзор спољних граница Уније, потврдили су агенцији Бета извори ЕУ у Бриселу.

За улазак у Шенген држављанима са Балкана биће потребна дозвола и такса

Ову одлуку, коју су усагласили амбасадори земаља ЕУ, сада треба да потврди Европски парламент а потом усвоји и Савет министара Уније и од јануара 2021. ће ступити на снагу ове нове мере у склопу система ЕТИАС (Европски систем за путне информације и одобрења).

То ће обухватити држављане свих земаља изван Уније, којима није потребна улазна виза у шенгенски простор ЕУ, укључујући државе Западног Балкана, рекли су Бети званичници у Савету министара ЕУ.

После подношења захтева, путник који намерава да крене у шенгенски простор ЕУ ће у року од 96 сати добити одговор, односно 96 сати пошто у систему ЕТИАС буде примљен захтев, ако би била потребна додатна провера података.

Дозвола за путовање ће важити три године, односно до краја важности путних докумената, истиче се у објашњењу мера у склопу система ЕТИАС.

Циљ је, како је изјавио Валентин Радев, министар унутрашњих послова Бугарске, председавајућег ЕУ, да се "зна ко долази у ЕУ пре него стигне на границу, тако да ћемо бити у стању да боље зауставимо оне који могу представљати претњу нашим грађанима".

Како се наводи у образложењу одлуке,"ЕТИАС ће омогућити да се унапред провери и, ако буде нужно, одбије дозвола за путовање и улазак у шенгенски простор грађанима трећих земаља којима није потребна виза".

"То ће", додаје се, "побољшати унутрашњу безбедност, спречити илегалну имиграцију, заштити здравље грађана и смањити време проласка преко граница јер ће бити утврђено која лица могу представљати опасност за ова подручја и пре него што дођу на спољне границе ЕУ".

Европска комисија је после крвавих атентата исламских терориста 2015. и 2016. у Паризу и Бриселу, као и имигрантске кризе предложила чланицама Уније да осетно појачају надзор спољних граница и уведу строгу контролу свих путника који улазе и излазе из Уније.

Примена система ЕТИАС ће отуд убудуће за држављане земаља Западног Балкана значити да ће они пре путовања у шенгенски простор ЕУ преко интернет странице морати да претходно затраже дозволу и за то плате седам евра таксе.

Све информације које поднесе држављанин земље с безвизним режимом за Шенген, аутоматски ће се обрадити у базама података ЕУ и Интерпола да би се утврдило да ли има основе да се одбије дозвола за путовање.

У образложењу ових мера ЕУ се наводи и да ће авиопревозници и бродарске компаније пре укрцавања путника бити обавезне да провере да ли они располажу важећом дозволом за прелазак спољне границе Уније и улазак у шенгенски простор.

Такође је предочено да "дозвола за путовање не значи аутоматско право да се уђе и борави у ЕУ, јер ће погранична полиција о томе донети коначну одлуку".


#   полиција   ЕУ   интернет   гранична полиција   Европска комисија   Шенген
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима