Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тајне брда Хисар, недалеко од центра Лесковца

rssBookmark and Share

Лесковац 10.03.2011. Душан Коцић

Чувено ,,светско чудо’’, Туровићева игла дугачка је 64,5 сантиметара и после испитивања научници су утврдили да је стара 33 века и да је направљена од чистог метала!

Хисар код Лесковца
Хисар код Лесковца

Нова, занимљива открића на брду Хисар, недалеко од центра Лесковца, ако је судити по најавама стручњака, бацају другачије светло на овај недовољно истражени локалитет. Стручњаци Археолошког института из Београда и лесковачки археолози отворили су сонде на два сектора – на већ познатом месту на којем је откривен први комплекс црне металургије у Европи из 14. и 13. века пре нове ере и где је пронађена чувена ,,Туровићева игла’’ од нерђајућег гвожђа.

На Хисару је пронађен и део темељна, највероватније стамбеног објекта, који је изграђен од облутака ломљеног камена и опеке која је секундарно употребљена.

Како истиче професор др Милорад Стојић из Археолошког института, који годинама руководио истраживачким радовима брда Хисар, по први пут су археолози на овом локалитету наишли на основу римске куће од чврстог материјала.

Протеклих година, посебну пажњу стручњака, привукао је проналазак зида из римског периода. Римски бедем је укопан у праисторијску фортификацију из 14. века пре нове ере. Пронађени су и занимљиви фрагменти живописа, што наводи на закључак да су ови зидови припадали неком сакралном комплексу. У кампањама минулих година, које се мере огромном количином архивске грађе, посебно вреди поменути да је пронађена једна затворена целина у којој је било доста предмета међу којима и диван сребрни новац Стефана Лазаревића.

На Хисару је пронађена и топионица метала из византијског периода, што указује да се овде непрестано одвијала металургија гвожђа од 14. века пре до 14. века нове ере.

Обимни радови се последњих година обављени на два локалитета - на месту где је принађен центар црне металургије и на самом платоу на површини од 250 квадратних метара.

,,Располежемо са више од 700 занимљивих изложбених предмета, а садашња истраживања Хисара убрајају се у ред најобимнијих у Србији’’, вели угледни професор Милорад Стојић.

На Хисару се озбиљно ради и на остваривању идеје о етно-археолошком парку. Требало би да се подигне летња позорница са 300 места, шеталишта и бициклистичке стазе.

Стручњаци оцењују да је за брдо Хисар завладало огромно интересовање после проналаска најзначајнијег, јединственог предмета, тзв. Туровићеве игле, која има изузетна својства, јер је направљена од чистог нерђајућег гвожђа.

Чувено ,,светско чудо’’, Туровићева игла, дугачка је 64,5 сантиметара, а после испитивања у ,,Сартиду’’, научници су утвридли да је стара 33 века и да је направљена од чистог метала!

,Случајно сам је пронашао и, разумљиво, нисам знао њену праву вредност. Све остало је историја – скромно закључује марљиви Шћепан Туровић, најпознатији лесковачки истраживач-аматер, који је стекао светску славу, али живи као и ,,сав обичан свет’’ – на граници сиромаштва!

Иначе, циљ комплетног истраживања и уређења Хисара подразумева не само даље археолошко испитивање, него и уређење овог занимљивог простора. По замисли пројектаната, најзначајнији објекат ће бити специјализовани музеј металургије гвожђа у коме ће се налазити посебна радионица за конзервацију предмета, а да ли ће се и када то оствари за сада се само може да – нагађа!

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Хисар   налазиште   археологија   летња позорница   историја   Ана Лазаревић   бициклистичке стазе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима