Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Фирме у минусу, а директорима плате и до 116.000 месечно!

rssBookmark and Share

22.11.2014. Новости, Јужна Србија Инфо

Обелодањена примања неких челника јавних и јавно-комуналних предузећа у граду на Нишави. По правилу, податке нису доставили губиташи о трошку градског буџета

Ниш: Фирме у минусу, а директорима плате и до 116.000 месечно!

Судећи према њиховим платама, које су се нашле у званичном Извештају, на основу недавног закључка Градског већа, директори овдашњих јавних и јавно-комуналних предузећа не знају за кризу. Јер, по пресеку из августа, листом су - у нето износу - „инкасирали" од 80.000, до чак 116.000 динара, колико је примио челник ''Паркинг сервиса".

Следе директори Градске топлане (110.903), ''Нишстана" (107.104), Дирекције за изградњу (103.951), Обједињене наплате (100.919), Градске стамбене агенције (95.784), ''Медијане" (91.050), ''Горице" (88.530), ''Тржнице" (80.000)...

Подсетимо, сходно поменутом закључку од пре месец дана, било је најављено да ће у року не дужем од две седмице зараде свих градских функционера, челних људи градских општина, те руководилаца јавних и јавно-комуналних предузећа, односно установа чији је оснивач локална самоуправа јавности бити доступне посредством градског сајта. Задатак да прикупе податке добили су већници Милош Банђур - за јавна предузећа - и Срђан Васковић, за све остале. Поменути рок, међутим, није испоштован.

Пословодствима свих јавних предузећа упутио сам званичне захтеве и дао им рок до 16. октобра, да ми доставе тражене податке. Већина њих је то учинила, али из ЈКП „Наисус" и Дирекције за јавни превоз нису одговорили - каже Банђур.

Управа

У нишкој Градској управи запослено је око 800 људи, а - по подацима из Синдиката - овде су плате, посебно у поређењу са онима у већини јавних предузећа, готово мизерне. Тако службеници са средњом школом, у просеку, зарађују 35.000, са вишом 37.000, а са високом, у зависности од одговорности радног места, између 42.000 и 55.000 динара. Плате начелника управа крећу се од 70.000 до 85.000 динара.

Иначе, из непознатих разлога  на списку нема ни Аеродрома, Туристичке организације, Завода за урбанизам и Нишке телевизије, а овдашњу јавност посебно иритира чињеница да већина поменутих предузећа послује са губитком или на ивици рентабилитета. То, међутим, појединима од ових јавних предузећа ни најмање не смета да на платном списку и у фотељама имају по неколико заменика или помоћника директора, такође са високим платама: између 80.000 и 106.000 динара. Заменик директора Топлане само је један од њих...

Тек сада је јасно због чега директори јавних предузећа стално нешто кукају и потежу за поскупљењем услуга. Циљ им је да што више стрпају у своје џепове, а нас ће да туже ако не измиримо рачуне. Морају много више да буду под контролом и отворено питам шта, уопште, раде надзорни одбори у којима и град има своје људе - каже пензионер Драган Павловић (67), наводећи да би, можда, све ово било прихватљивије да живимо у благостању, али у Нишу је без посла 36.000 људи, а просечна плата овде једва премашује 37.000 динара.

Индикативан је и податак да је само у девет поменутих јавних предузећа, која су доставила податке, запослено укупно 2.419 радника. При томе, у „Наисусу" - који се оглушио о захтев - има их још око 900.

На крају, када је реч о зарадама функционера и челника установа, по речима Срђана Васковића, и оне ће ускоро бити обелодањене, али су - у међувремену - затражена и нека датаљнија објашњења.

Коментара: 0


#   јавна предузећа   плате   Паркинг сервис   Милош Банђур   локална самоуправа   Срђан Васковић   без посла   Надзорни одбор   Драган Павловић
@Milos_Bandjur @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима