Јужна Србија Инфо

У Нишу потрошачка корпа скупља него у Београду и Новом Саду

rssBookmark and Share

Ниш 26.07.2015. apos.rs, Нишке Вести, Јужна Србија Инфо

Корпу сачињену од истих намирница, најјефтиније плаћају потрошачи у Београду, потом следи Нови Сад, док је овога пута најскупље у Нишу.

У Нишу потрошачка корпа скупља него у Београду и Новом Саду

То је разлика од мониторинга спроведеног у марту када је овај град био повољнији од Новог Сада. За упоређивање цена по градовима узели смо узорак од 60 истих намирница јер је за њих постојало преклапања. Анализа је показала да међусобне разлике зависе и од група производа. Тако на пример, за корпу просечне вредности од 1000 динара, у којој су производи из групе: брашно, пиринач, тестенине и пецива Нишлије ће платити 1060 динара, док ће потрошачи у Београду издвојити 940 динара.

Нишлије плаћају најскупље и сувомеснате производе, као и основне животне намирнице у које спадају уље, јаја, шећер, со, вода, сокови и друго. У Новом Саду су најнеповољније намирнице у којој су млеко и млечни производи, као и замрзнута и конзервирана роба у којој су убројене поврће и риба. Са друге стране у Новом Саду је повољније свеже јунеће, свињско и пилеће месо. Једино је у овој групи намирница Београд скупљи у односу на остала две града.

Мониторинг цена је рађен током јуна у маркетима у Новом Саду, Београду и Нишу. Провераване су цене у трговинским ланцима: Дис, Идеа, Макси, Меркатор, Рода, Темпо и Универекспорт. Намирнице су истог произвођача и исте количине, односно величине паковања, изузев у случају када је тражен најповољнији артикал у понуди. Провераване су само редовне цене, без тренутних акцијских понуда јер то резултатима истраживања даје веродостојност. Мониторинг цена је рађен као активност на пројекту, Асоцијације потрошача Србије - АПОС "Потрошач - инвеститор на тржишту" који је финансиран од Амбасаде Сједињених Америчких Држава.

Коментара: 0


#   Ниш   економија   цене   стандард   потрошачка корпа
@


 


[ Додај коментар ]